Våffeldagen, fettisdagen, nutelladagen – ja det är alltid roligt med olika små högtidsdagar att fira och den 4 oktober är det inget mindre än kanelbullensdag.
Så jag har letat fram mitt godaste recept på kanelbullar – brukar då baka dubbelt & gör hälften med krämig vaniljfyllning
Till ca 70 bullar behöver du :
2 pkt jäst ( söta degar)
250 gram smör
1 1/2 liter standard mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 2,2 kilo
Fyllningen gjorde vi halva med kanel :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel
Och halva med vanilj :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker
Garnering : vispat ägg och pärlsocker
Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.
Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Mina egna favoritbullar är inte kanelbullar utan alla gånger är det dessa nutellabullarna – och de hittar du här
Är du säker på att fyllningen inte ska halveras? 350 gram smör till 35 bullar lät väääldigt mycket! 😛
Hej Jenny! Tack för en fin och inspirerande blogg som jag följt i flera år! Har bakat/lagat flera av dina recept, men det är första gången jag kommenterar. Har du något spontant tips på sötsak som man man bjuda på vår sons dop? Lite ”lyxig” men ändå lätt att göra/förbereda för ca. 45 personer. Tack snälla på förhand! Bästa hälsningar, Nina
Vad roligt att höra att du hängt med här på bloggen länge. Jag vet inte om du tänker efterrätt / tårta / cheesecake eller om du menar något sött att ställa fram bredvid tårtan?
Jag hade gjort cakepops i såfall – med vita pinnar och någon söt rosett på själva klubbpinnen.
Lycka till med dopet
brukar alltid använda vanligt vetemjöl, blir det bättre med special?
Ska det vara varmluft eller inte? 🙂
Hei☺️i Sverige har dere ofte grønt pistasjfyll i kanelbollene.. Hvordan lager dere dette fyllet med pistasj egentlig? Er det å få kjøpt i Norge skal tro? Elsker bloggen din, massevis med inspirasjon☺️Hilsen Elin fra Norge
Jag bakade kanelbullar idag, typ första gången 😉
Gjorde en egen variant och jag tycker de blev himla goda!
Snabba, glutenfria, sockerfria och goda 🙂
http://lindaassarsson.blogg.se/2015/june/kanelbullar.html
Jättegoda, så saftiga! Gott med extra fyllning. Fick många positiva kommentarer om det.
Bakade dessa idag till min systers student! Familjen fick provsmaka, 10/10 tyckte dem!!
Jätte bra recept och du har en så fin och bra blogg!!