Startar denna söndag som i vanlig ordning med en veckomatsedel.
Smaklig vecka!
Måndag : Fylld ugnsbakad Choritzo
Tisdag : Laxpasta med pesto
Onsdag : Krämig tomatsoppa med räkor
Torsdag: Kycklingpaj med spenat
Fredag : Lasagne med extra allt
Detta blir 1 stor form ,
eller 2 stycken ugnsformar :
lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar
Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt
salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda såsen under omrörning.Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk i taget , så det blandar sig också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig.Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås,
och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med ostsåsen, så att den inte blir torr . Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25 minuter eller tills den är klar .
Smaklig måltid!!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något litet gott till kaffet : Mjölkchokladfudge
Du behöver :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt
Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25 cm. Och låt svalna i några timmar inna du skär upp den i lagom stora munsbitar.
Hej! Tack för en superbra blogg! Du lägger ut så himla mycket bra och användbara recept 🙂 Såg den tillsynes gudomliga snickers cheescaken på instagram, kommer den upp på bloggen? Måste prova snarast!! Ha det fint 🙂
Tusen tack!
Den kommer alldeles snart 🙂
Här sitter jag, trött småbarnsmamma som har noll inspiration (och motivation ska tilläggas) i köket, och hittar din blogg! Ikväll ska jag och äldsta prova göra egen fudge, och i veckan kommer fler av dina recept provas ut. Kommer onekligen besöka denna blogg fler gånger 🙂
Vad roligt 🙂
Välkommen tillbaka
Huh var det låter gott! Ingen svamp i menyn? Känns sååå september! Har bloggat om tips för svampplockning själv 😉
Resten av mjölk/grädden när ska det i?
Efter mjölet- lite i taget…
Hejsan undrar bara hur stor den stora formen ska vara ungefär? Tack för en inspirerande blogg:)
Det lät smarrigt. Men det borde väl gå att hälla smeten i en form för isbitar? Då får man ju lagom stora bitar på en gång och slipper skära 😀
// Anna