Hejsan hallå igen,
Jag har fått ett par mail från er där ni önskar recept på mat, tilltugg till kommande kräftskiva. Och kräftor i all ära ( älskart verkligen) , men vem blir mätt på dem? Så jag har rotat runt i receptarkivet och tycker ni ska prova dessa till dess också.
Fyllda krustader
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.
Skagenröra
1 kg oskalade räkor
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylskåp.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Västerbottenpaj – klicka HÄR
Smakrik lökpaj -Klicka HÄR
Urgod krämig Kräftpaj- klicka HÄR
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Kanske baka något riktigt gott bröd till kräftorna? Rosenbröd eller brytbröd brukar bli uppskattat!
Till cirka 20 stycken rosenbröd behöver du:
50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special
1 ägg och vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Gratinerad varm brietårta blir liksom alltid succe,
med olika sorters kex eller fröknäcke till . Mums
Det som behövs är bara en rund brieost ( som man skär bort locket på ) ,
nötter och torkad frukt + ringlad honung över. Gratinera i 200- 225 grader, tills osten börjat smälta.
Serveras med frasigt bröd ,eller kex.
Verkligen hur gott som helst!
Kommer ni på mer matiga tips till kräftskivan, fyll på med dem i kommentarsfältet!
Uppskattar såå Dina fina ansträngningar för att hjälpa oss spm har idétorka! Du är såå inspirerande, tack Jenny!
Vad glad jag blir att höra det, tack för att du berättar.
Måste prova baka rosenbröd! Hembakat bröd är det bästa!
Har du en brietårta på 500 g eller 1 kg?