Tillbaka i stugan igen,
Tyvärr inga större fynd idag på loppisrundan, så jag ska stanna till på två till ställen under morgondagen och hoppas på att hitta lite fint gamlat porslin då istället. Såg på instagram (@jennysmatblogg ) att cheesecaken blev väldans populär, och den var rolig att baka också. Både Thelma & Nomi var med och hjälpte till- och inte en smula blev kvar efter gårdagens kalasfika. Och idag är det lite kalas igen då Jonathans föräldrar och barnens farbror Kevin ska komma, och Thelma fick bestämma vilken mat vi skulle bjuda på. Så det blir favvo take-away:en på ön = dvs nykokta kroppkakor. Det ser så roligt ut när man åker till gårdsbutiken och hämtar, för alla går därifrån med sina grytor fyllda med kroppkakor.
Men innan jag ska åka och hämta alla våra så var det dags för receptet. En riktigt god cheesecake med maltesers & daimtopping.
Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
2 påsar med maltesers
Topping:
200 gram mjölkchoklad (med daim-smak)
1/2 dl grädde
3 msk smör
Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant.Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och maltesers i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat. Gör sedan tryffel-toppingen: Värm upp grädden och smöret tills det precis börjat kokat- ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt smälter. Ställ denna svalt , och bred över cheesecaken innan servering eller när den varit fryst i minst 3 timmar . Jag väntade till min var helt fryst. Ta fram kakan minst en kvart innan servering.
Åh vad det ser gott ut!!!!!!!
Denna ska jag testa att göra någon dag snart! 😀 Älskar verkligen maltesers, och cheesecake är ju så gott med!! Så det blir nog en riktigt bra kombination! 😀
That cake looks absolutely insane! Must try it out!
http://www.allnnothing.com
Handvispa du allt eller går det att använda elvisp? 🙂
Elvisp 🙂
Funderar bara på om toppingen också ska in i frysen?
Ja första gången när man serverar den behövs det inte- men sen går bra att sätta tillbaka den. Med lite plastfolie över.
Jätte gott!! Ett tips är dock att hacka maltesers innan eller välja små kinapuffar ist. Blir väldigt ”stort” och hårt att bita i. Sen undrar jag över daimtoppingen, ska den bli så seg och lite hård? Hade väl varit bättre med någon form av sås eller? För övrigt mycket goda recept!!
Kinapuffar är lite mindre och hårdare medan maltersers är lite lättare och luftigare.
Det är såklart en smaksak vad man vill ha i sin cheesecake ( detta är ju ett eget påhittat recept. )
Vår försvann med en gång på fikan, och vi upplevde inte att chokladfrostingen blev seg.
Men vill man hellre ha en kolatopping så kan man kanske ta det kondenserade toppingen som jag gjorde till daimcheesecaken.
Det är en smaksak 🙂
Ok. Måste bara tipsa om ”fluff”. 🙂 Tex dumlefluff, ahlgrens bilar fluff…har du testat det? Så gott!! Koka upp ex. 3dl vispgrädde lägg sedan i en påse Dumle. Låt det smälta sakta, inte koka. Ställ svalt över natten, vispa upp det sedan till ett fluff. Så gott!!! 🙂
Hej, jag tänkte testa detta recept på kommande kalas, men vilken påse maltesers är det? Den lilla, stora eller maxi?
Hej! Vi tänkte göra denna kaka dagen innan vi tänkte servera den! När hela kakan är köar, kan vi frysa in den då och servera den direkt dagen efter? (Ska den stå i frysen hela natten och tas fram strax innan servering?) eller ska man hälla på toppingen dagen efter innan servering?
Toppingen kan hällas på innan servering – ta ut den i en kvart tjugominuter innan så det går att skära.
Använd en vass kniv.
Låter kanon
Låter jättegott;) Jenny vad tror du om polly i?
Tror de blir lite för hårda…
Hej dina bilder är stulna på cheesecaken
Vem har tagit dem ? Kan du länka.. .
Jag tror att de flesta missförstår att man faktiskt måste fråga när man lånar mina bilder, men jag tror inte att någon ”stjäl” dem med flit.
Såååå..nu e den i frysen!!!;)
Blir efterrätt på påskmiddagen:)
Tack för underbara recept.
Glad Påsk!
Tack detsamma
Hur många räcker kakan till?
Det beror hur mkt man äter. Men cirka 10 personer 🙂
Här är en länk till nån som har snott en bild av dig.
https://sandrasblogg.vimedbarn.se/malteser-cheesecake-recept/