Räk- & äggcheesecake

Hej hopp,


Här ska vi just precis kila iväg till Nomis förskola för att ha lite avslutning för de stora barnen som inte kommer tillbaka efter sommaren. De ska få åka rutchkana ut från förskolan & få en fin ros har Nomi redan berättat! Liten börjar bli stor. Men innan vi ska iväg så tänkte jag tipsa om denna goda matiga cheesecake. Som passar lika fint till midsommar , påsk som till julafton.
Kan vara bland det godaste jag lagat någonsin. För att följa bloggen med alla nya recept finns jag även på Facebook och instagram : @jennysmatblogg  Ni är så välkomna att följa.

Räk- ägg- & skinkcheesecake i vackra färger :

Mat till midsommar

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.
Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost,
Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Matig cheesecake midsommar mat

3
Prenumerera
Notis om

24 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofie
10 år sedan

Jag provade räkcheesecaken till påsk och den blev supergod! =) kram

Karin
10 år sedan

Vad bra med lite mattips till midsommar! Har du annan idé vad man skulle kunna göra med matjessill?

Jennys_matblogg
Reply to  Karin
10 år sedan

Hej Karin

Jag har en jättegod silltårta ( liknande som räkcheesecake) här på bloggen. Den blev väldigt uppskattad 🙂

Johanna
10 år sedan

Hej Jenny! Den ser verkligen god ut, ska absolut göra den. En fråga bara, går den att frysa? Ska ha buffé vid två olika tillfällen och tänkte det kunde vara smidigt att göra båda samtidigt.

9 år sedan

För hur många ska tårtan räcka till Jenny? Ser fantastiskt god ut! Ska testa till påsken.

Ulrika
9 år sedan

den ser supergod ut! Har gjort den och den väntar i frysen, men hur länge innan servering bör man ta ut den??

Josefin
9 år sedan

Vad ska man värma gelantinbladen i? Måste ju vara nån vätska? förstår inte den delen av recepetet 🙂 snälla svara för jag vill göra denna på midsonmar.

jennysmatblogg
Reply to  Josefin
9 år sedan

Den ska bara smälta på svag värme under omrörning, det återstår ett par droppar vatten när man kramat ur gelatingbladen. Och den vätskan räcker 🙂

Annette Edin
9 år sedan

Hej! Tänkte göra denna till midsommar. Min fråga är om den går att göra t ex imorgon (onsdag) kväll och att den då är lika god till midsommarlunchen på fredag??

mm
9 år sedan

Botten blev stenhård, vad gjorde jag för fel?
Annars var den supergod

jennysmatblogg
Reply to  mm
9 år sedan

Kan det ha varit att det var för kallt i kylen?

Emilie
9 år sedan

”En form med avtagbar kanter (24 cm)” Jag har googlat, menar du en rund? Som man kan köpa på Ica t ex.

jennysmatblogg
Reply to  Emilie
9 år sedan

Ja det funkar bra 🙂 En kladdkaksform

Katarina
9 år sedan

Hej, jag tänkte bjuda på Räk cheesecaken på lördag, kan jag göra den i förväg och frysa in den??

jennysmatblogg
Reply to  Katarina
9 år sedan

Nja, det är inte att rekommendera. Gör den kvällen innan, så blir det bäst 🙂

Linda
8 år sedan

Hej! Jag är sugen att testa detta smarriga recept men jag undrar hur många receptet är uträknat till? ☺️ Tack för hjälpen! Mvh Linda

jennysmatblogg
Reply to  Linda
8 år sedan

Beror på hur mycket man äter 🙂
Men gissningsvis 12-14 st bitar som förrätt eller till buffébordet

Nensi
8 år sedan

Hej, vad kan man använda istället för gelatin?

kerstin
8 år sedan

i receptet står det inte hur många gelantinblad det skall varsa

helen
8 år sedan

kan man skippa gelatinbladen? eller finns det ett annat alternativ till det?

Sabrina
7 år sedan

Går det att göra utan gelatinblad?

Erik
4 år sedan

Vi har gjort den här goda cheesecaken vid flera tillfällen. Nu har vi en bit kvar som vi tänkte bjuda på om fem dagar. Håller den tills dess, eller bör vi göra en ny?

jennysmatblogg
Reply to  Erik
4 år sedan

Ni bör göra ny.
🙂

johanna
1 år sedan

har gjort den flera gånger o provat andra men den här fyllningen är absolut godast . till jul hade jag kavring o till midsommar valde jag faktiskt hönökaka till botten o det vart superfint med 🙂

Nästa inlägg

Dumlebrownies

24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x