Hej hopp,
Här ska vi just precis kila iväg till Nomis förskola för att ha lite avslutning för de stora barnen som inte kommer tillbaka efter sommaren. De ska få åka rutchkana ut från förskolan & få en fin ros har Nomi redan berättat! Liten börjar bli stor. Men innan vi ska iväg så tänkte jag tipsa om denna goda matiga cheesecake. Som passar lika fint till midsommar , påsk som till julafton.
Kan vara bland det godaste jag lagat någonsin. För att följa bloggen med alla nya recept finns jag även på Facebook och instagram : @jennysmatblogg Ni är så välkomna att följa.
Räk- ägg- & skinkcheesecake i vackra färger :
Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.
Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost,
Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Jag provade räkcheesecaken till påsk och den blev supergod! =) kram
Vad bra med lite mattips till midsommar! Har du annan idé vad man skulle kunna göra med matjessill?
Hej Karin
Jag har en jättegod silltårta ( liknande som räkcheesecake) här på bloggen. Den blev väldigt uppskattad 🙂
Hej Jenny! Den ser verkligen god ut, ska absolut göra den. En fråga bara, går den att frysa? Ska ha buffé vid två olika tillfällen och tänkte det kunde vara smidigt att göra båda samtidigt.
För hur många ska tårtan räcka till Jenny? Ser fantastiskt god ut! Ska testa till påsken.
den ser supergod ut! Har gjort den och den väntar i frysen, men hur länge innan servering bör man ta ut den??
Vad ska man värma gelantinbladen i? Måste ju vara nån vätska? förstår inte den delen av recepetet 🙂 snälla svara för jag vill göra denna på midsonmar.
Den ska bara smälta på svag värme under omrörning, det återstår ett par droppar vatten när man kramat ur gelatingbladen. Och den vätskan räcker 🙂
Hej! Tänkte göra denna till midsommar. Min fråga är om den går att göra t ex imorgon (onsdag) kväll och att den då är lika god till midsommarlunchen på fredag??
Botten blev stenhård, vad gjorde jag för fel?
Annars var den supergod
Kan det ha varit att det var för kallt i kylen?
”En form med avtagbar kanter (24 cm)” Jag har googlat, menar du en rund? Som man kan köpa på Ica t ex.
Ja det funkar bra 🙂 En kladdkaksform
Hej, jag tänkte bjuda på Räk cheesecaken på lördag, kan jag göra den i förväg och frysa in den??
Nja, det är inte att rekommendera. Gör den kvällen innan, så blir det bäst 🙂
Hej! Jag är sugen att testa detta smarriga recept men jag undrar hur många receptet är uträknat till? ☺️ Tack för hjälpen! Mvh Linda
Beror på hur mycket man äter 🙂
Men gissningsvis 12-14 st bitar som förrätt eller till buffébordet
Hej, vad kan man använda istället för gelatin?
i receptet står det inte hur många gelantinblad det skall varsa
kan man skippa gelatinbladen? eller finns det ett annat alternativ till det?
Går det att göra utan gelatinblad?
Vi har gjort den här goda cheesecaken vid flera tillfällen. Nu har vi en bit kvar som vi tänkte bjuda på om fem dagar. Håller den tills dess, eller bör vi göra en ny?
Ni bör göra ny.
🙂
har gjort den flera gånger o provat andra men den här fyllningen är absolut godast . till jul hade jag kavring o till midsommar valde jag faktiskt hönökaka till botten o det vart superfint med 🙂