Första buketten med syrener för i år står nu på bordet, inplockade direkt från trädgården och doftar verkligen sommar. Syrentiden är något tidig iår- och det vet ni väl vad det betyder ? Just det- att det är dags att koka syrensaft 😀 Detta receptet hittade jag för några år sedan i en mat-tidning, och har hunnit koka många liter saft sedan dess. En riktigt uppskattad gå-bort-present.
Man går tillväga på samma sätt som när man kokar fläderblomssaft.
Saften får en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades med massa is i. En vacker sommrig saft, och har ni inte prövat syrensaft tidigare, gör det i sommar 🙂
Syrensaft
Det här behöver du :
50 blomklasar av lila bondsyrén
2 kilo strösocker
2 1/2 liter vatten
30 gram citronsyra
2 citron
( en vaniljstång )
Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar. Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig. Tredje dagen är den färdig , sila den – och häll upp i vackra flaskor.
Klar att servera , mer vatten efter egen smak och massa is.
* * * * * * * * *
Jisses vad klockan går snabbt idag, nu är det dags att byta om och hämta Thelma och kompis- vi ska åka på bokmässa nu om en stund. Alla i hennes klass har skrivit en varsin bok som de ska berätta om idag- blir roligt att lyssna på.
Så på återseende om en stund!
Ha det så himla bra nu i vårsolen.
Syren är en av mina absoluta favoritblommor både för utseendet och doften. Nu efter att ha läst det här inlägget så blir jag sugen på att göra syrensaft. Det verkar vara väldigt gott och läskande. Tack för en inspirerande och fin blogg! Har läst den sen påsk och din roliga påskutmaning med Linda (Kryddburken) men har aldrig kommenterat.
Låter spännande! Ska testas när syrenen slår ut här i norr.
Hur smakar syrensaft? Funderar på att testa att göra saften i helgen:) Har hela trädgården full av buskar:)
Som den doftar – frisk , söt , sommrig och lite vanilj 🙂
Hur mycket saft blir det? 🙂
Hur länge håller saften (ungefär)? Funderar på att ge bort en flaska.
Hur ska man förvara saften, gjorde en sats för ca en månad sedan och satte ned den i mitt ”torrförråd” men saften har tappat sin färg. Har jag förvarat den fel? Kommer ihåg att min farmor alltid förvarade sin körsbärsaft i jordkällaren, men är frysen en bättre förvaring för saftens hållbarhet? Tacksam för svar! Jättegod saft må jag säga 🙂
Frysen är absolut bäst.