Då så var middagen uppäten och disken uppdiskad ( eller nja- den står på sin plats i diskmaskinen i varje fall) Innan det är dags att förhöra läxorna så tänkte jag skriva ut receptet till er- ifall ni skulle behöva lite matinspiration till någon dag i veckan. Köttbullar har ni väl sett massa recept på, både här & i massa kokböcker. Men man kan väl inte få för många recept – eller? 🙂
Till våra köttbullar blev det potatismos idag – annars är väl kokt potatis också en klassiker.
Vi gjorde hälften med mozzarellaost i – Melvin tycker att det är det godaste som finns. Sen råkade alla köttbullar blanda sig – så var och varannan blev ju utan ost på hans tallrik trots allt.
Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
ev . mozzarella
Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Gör dina köttbullar så här;
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.
Servera med potatismos eller kokt potatis.
* * * * * * * * * * * * * *
Och eftersom det är den 6 maj så är det ju hembakatdagen idag också – det har ni väl inte missat ( ha ha… jag hade missat helt men blev påmind på instagram ) så då ville ju inte jag vara sämre jag, utan bakade lite till eftermiddagskaffet.
Ljumna kakor till kaffete var ju inte alls tokigt… Och detta kan nog vara den godaste snittkakan jag har bakat – en blandning av seg kola och choklad. Omnomnom .
Receptet hittar ni här
Väntar med spänning ! I morgon ska det regna i Uppsala så då blir det bak dag bullar , mockarutor och kanse dessa små chokladkakor ! Barnbarnet har beställt till födelsedagen ! Bullar med nutella ! Mina grannar ska få lite bullar ! Dom bor på Öland på sommaren ! Hi hi det gillar du!
Den där kakan blir det nog till fredagsfikat på jobbet.
Åh snälla skriv receptet ikväll el imorg på morgonen 🙂 ska ha fika gäster på em
Åh så goda köttbullarna såg ut att vara! Måste testa ditt recept någon dag:)
Gud så gott! Och finfin avslutning på middagen, hehe, vem tackar nej till en härlig kaka!
Hej, kan du inte skriva hur mkt vtn, grädde o andra ingredienser du har i såsen oxå så vi som inte är så hemma i köket har en chans att lyckas:-)
🙂
jag har en egen kategori för såser. Men jag uppdaterad receptet med mängden, ifall du vill prova just denna.
Ha en fortsatt fin dag
Tack söta du! 😉
När lägger du upp receptet på dessa chokladkakor?
De finns på första sidan 🙂
Klicka på Jennys matblogg uppe så kommer du till första sidan sen rullar du ner till receptet
Lycka till
Hej igen!;-) Jag har en fråga, vad blir det för skillnad på köttbullar av bara färs, och köttbullar med ströbröd/ ägg? Smaksak lr konsistenssak?
Det är en smaksak- vissa gillar att även ha i kokt mosad potatis, eller havregryn.
Jag gillar bäst utan- men man kan ha i ströbröd om man gillar det, de blir något mjukare med ströbröd i.
Ja provade dessa ”bullar” igår 🙂 De va lätt o rulla ihop men däremot lite svårt att få dem att hålla ihop i stekpannan.. 🙁 Men otroligt goda! 🙂 Nästa gång ska ja testa o göra dem i ugnen 🙂 Tack för att du är en sån inspirationskälla!! 🙂
Tänkte prova dessa idag. Tror du det funkar med kalvfond istället för oxfond? Jag har alltid haft ägg i min färs innan. Hur är det att inte ha det i? Binder det ihop ordentligt? Härliga recept du har! Trevlig söndag!
Hur länge ska köttbullarna vara i ugnen?
Det är bara för att hålla värmen medan såsen blir klar 🙂