Fredagsmat

Godkväll alla därute. 


Hoppas ni har haft en riktigt fin fredag så här långt. Här i växjö har solen synts till hela dagen, men det är riktigt kallt och kyligt i luften. Brrrr…. Så dagen har inte ägnats så mycket i trädgården som jag hade velat-  utan jag har rensat, plockat &  packat. Packat ner det som vi inte behöver här hemma, och som blir bra i stugan i sommar. Och så har jag hängt på blocket och kollat …. Jo, vi behöver ju en och annan möbel till sommarstugan, och nu i helgen har jag gott om tid att både måla och fixa. Och bara därför hittar jag ingenting, eller jo en gammal skänk fyndade jag som var alldeles för stor att få in i bilen, så det behövdes släp. Så den ska jag hämta på söndag istället…. och  ni får se den så snart den är på plats.

Fredagsmaten framför tv:n hör inte till vanligheten – men idag blir det en rejälbit med smörgåstårta ( med massvis av räkor )

IMG_7789-001

Bäst tycker jag att  smörgåstårtan om man förbereder den dagen innan – då blir den riktigt saftig och god.

Du behöver till 6 bitar
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och det du har runtom  tårtan : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Garnering: , krusigsallad eller krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här :

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

IMG_7790-001

0
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nora
10 år sedan

Hej! Jag skulle verkligen vilja prova att göra smörgåstårta men har ett litet problem… Jag äter varken majonäs, fisk/skaldjur, leverpastej elr gurkmix…. Vad skulle man kunna ta istället?? Alla recept jag hittat innehållet minst en av ovanstående ingredienser och alltid majonäs….:

Jennys_matblogg
Reply to  Nora
10 år sedan

Majonäs går ju bara att ta bort 🙂
Gör en grundröra av vispad grädde & creme fraiche.
Sedan kan du göra med äggfyllning, skinkfyllning, kycklingfyllning cocktailfyllning ?

Lycka till.

Tina Johansson
Reply to  Nora
1 år sedan

jag blandar mjukost & kaviar runt & över smörgåstårtan så fett med all grädde osv

Flisan
9 år sedan

Nora, jag brukar blanda hackad skinka med skinkmjukost till ett lager och hackat kokt ägg, röd stenbitsrom, vispad grädde och créme fraiche på nästa lager. Har aldrig majonäs i mina smörgåstårtor och de blir super utan.

Elisabet
9 år sedan

så gott med leverpastej/gurkmix, allt jag gillar finns med, kalas!

Cissie
9 år sedan

Ett par msk chilisås i skinkröran lyfter den på ett fantastiskt sätt. Ett litet tips bara… ?

Ann-Britt Adamsson
8 år sedan

Hejsan och tack för alla recept,har fått många tips här när ”det inte finns nånting å äta” Nu måste jag få säga,byt aldrig ut bilden på första sidan
jag bllir alltid glad när jag ser tårtan och fina du i bakgrunden…Sommarbären gör att man längtar..Ann-Britt.

Camilla Almlöf
8 år sedan

Kan jag byta ut leverpastejen mot något annat?

Christina Lindgren
8 år sedan

…men om Man Inte gillar leverpastej, annat alternativ ?

Nästa inlägg

Fiskgratäng med körsbärstomater, oliver och räkor

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x