Godmorgon på er,
Då var det tajm för veckomatsedel igen – lika bra att ha den på förmiddagen ifall att någon åker och veckohandlar redan idag 🙂
För att komma till recepten, klicka bara på respektive maträtt.
Smaklig vecka.
Måndag : Pastasås med tre sorters ost
Tisdag : Köttfärspanna allt-i-ett
Onsdag : Grilla och god efterrätt*
Torsdag : Pestobakad lax
Fredag : Hemmagjord gyrostallrik
Det här behöver du :
1 stor fläskytterfile
pitabröd
valfria grönsaker
Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
Skaka om kryddorna så är gyrosblandningen klar.
Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda
Serveras med vitlökssås
Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )
Skär köttet i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst)
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.
Hetta sedan upp en panna och fräs köttet klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.
* * * * * * * * *
Sist men inte minst efterrätt-tips till valborg :
Lätt att baka, och den är grymt god. Tröttnar aldrig på den från icas buffetidning.
Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen
Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .
Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
* eller köp den redan färdig kokta.
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.
Gör du recepten själv? Vet att jag har detta recept från icas buffétidning från 2012.
Det stämmer att det är från Ica –
det föll bort nu när jag kopierade över det till veckomatsedeln.
Annars gör jag mina egna recept när det inte står något annat 🙂
Hur har det gått med er mossa? Här börjar det faktiskt titta upp lite grönt gräs! Håller tummarna att det fortsätter så..nu rensa lite annat ogräs, plantera nya örter och sedan kolla om hammocken är så skön som den ser ut 😉 ja, sen grilla så klart!
Kan man göra botten på oreo o kanske ha lite oreosmulor ingrädden istället? Tänkte göra denna till en fest i helgen men inte alls säker på om det blir gott, vad tror du? 🙂
Ja det tror jag absolut blir jättegott.
Berätta sen hur den blev 🙂
Gjorde tårtan igår och den vart himla god 🙂 Jättegott med bären som bryter av det andra som kan bli ganska mäktigt och ett urmärkt alternativ när man tröttnat på en vanlig klassisk gräddtårta.
Vad kul att du gillar den.
Jag tycker också den blir riktigt god med de färska bären – känns t.om lite nyttigt 😉
Guru, vad god den var!!l hela släkten älskade den!!!