Tips på en god lördagsrätt, om ni inte redan har bestämt något till kvällens meny. En smakrik fisksoppa med havets läckerheter, serverades med en hemmagjord aioli & egna vitlökskrutonger.
Krutongerna gjorde jag bara av rostbröd, med mycket smör & lite pressad vitlök valfria örter/ kryddor. Rosta i ugnen på 200 grader tills de blivit knapriga. Dela i små fyrkanter och låt svalna
Purjolök, lök, morötter är basen i denna soppa.
Det här behöver du till 4 personer :
rapsolja
1/2 bit purjolök
1 gul lök
2 morötter
4 potatisar
3 msk tomatpure
7 dl vatten
3 msk hummerfond
4 bitar lax
400 gram vit fisk ( torsk / sej)
3 dl grädde
salt & peppar
cayennepeppae
1 näve med räkor
Aioli :
2 äggulor
1/2 tsk äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt
cayennepeppar
Gör så här :
Ta fram äggen & ingredienserna i god tid till aiolin, de är lättast när alla de produkterna är rumsvarma.
lägg äggulorna i en skål med den pressade vitlöken. Droppa ner rapsoljan droppvis medan du vispar med elvisp, sedan kan du öka mängden allt eftersom den vispas upp. Smaka till sist av aiolin med salt, vinäger & ev. cayennepeppar. Ställ kallt till servering.
Nu kan du börja med soppan, skala, strimla & hacka lök , morötter & potatis. Fräs i rapsolja under omkörning, tillsätt tomatpuren och fräs runt.
Mär upp vatten och låt det sjuda upp, rör ner fonden också. Märker ni att vätska kokar bort får ni tillsätta ytterligare vatten. Låt sjuda i en kvart, under tiden kan du tärna upp fisken 2*2 cm bitar. Lägg ner dem i soppan och låt sjuda i cirka 5-8 minuter eller tills de är klara.
Runda av soppan med grädde, och smaka av med salt, peppar & cayennepeppar.
Jag toppade med ailoi & en liten tsk röd stenbitsrom
Mustig soppa med massa smaker.
Är riktigt sugen på att göra soppan ikväll men hur mycket är ”4 laxbitar”? Tack för en grym blogg
4 portioner lax 🙂
Kan man frysa in soppan? Fick jätte mycket över?
Mums så gott det såg ut. Måste prova det någon gång snart.
Den vart jätte hod
Ska lagas idag !