Den förra daimcheesecaken jag skrev om blev riktigt populär och jag har fått så många fina kommentarer och tack-mail för den. Blir glad så in i nordens, speciellt när det är ett helt eget recept- precis som denna chokladiga cheesecake jag gjorde för några år sedan. Så gillade ni den förra bara måste ni ju bara prova denna också.
Om ni lånar mina matbilder/ recept till er blogg glöm inte bort att länka : www.jennysmatblogg.nu
Om ni lånar mina matbilder/ recept till er blogg glöm inte bort att länka : www.jennysmatblogg.nu
Bilderna från förr var kanske inte de bästa, men det är roligt att bläddra bak i arkivet och se vad jag lagade / bakade för mat för några år sedan.
Det här behöver du till en rund form 25 cm :
200 gram riven mjölkchoklad
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
200 gram riven mjölkchoklad
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
Tryffel :
200 gram mjölkchoklad
1/2dl vispgrädde
3 msk smör
200 gram mjölkchoklad
1/2dl vispgrädde
3 msk smör
Gör så här:
Börja med att göra den mjuka choklad tryfflen : Sjud upp grädden och smöret, bryt ner chokladen och ta bort från värmen, rör tills allt har smält och tills du fått en blank chokladtryffel. Låt svalna under tiden du gör botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. riv/ hacka chokladen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och chokladen ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp smeten i formen & häll över den svala tryfflen ( detta moment kan även göras när cheesecaken har fryst, och precis innan servering. ) och ställ in i frysen.Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande.
Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det är fika.
Börja med att göra den mjuka choklad tryfflen : Sjud upp grädden och smöret, bryt ner chokladen och ta bort från värmen, rör tills allt har smält och tills du fått en blank chokladtryffel. Låt svalna under tiden du gör botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. riv/ hacka chokladen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och chokladen ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp smeten i formen & häll över den svala tryfflen ( detta moment kan även göras när cheesecaken har fryst, och precis innan servering. ) och ställ in i frysen.Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande.
Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det är fika.
Denna gjorde jag till min födelsedag förra året. Så galet god!! Tack för en inspirerande blogg!
Så roligt att höra 🙂
Mums, låter lika god, fast jag måste göra Daimcheesecaken i helgen igen, lillkillen hann inte smaka den, så då ställer ju mamma upp. Han behövde inte tjata länge
Å vad roligt att du gillade den så 😀
Kram och mysig kväll till dig också
Den där gjorde jag i lördags när vi hade gäster, mycket populär blev den 🙂
Har gjort den förut, och lika poppis var den då!!
Den här är fantastisk! Min favorit cheesecake!
🙂
Hej Jenny!
Jag bakade dina goda ”spröda Nutellabakelser” och skrev om dom på min blogg. Jag vet tyvärr inte hur man länkar, men jag skrev ut ditt bloggnamn.
Jag hoppas det är OK.
Du har en väldigt fin blogg och smaskiga recept!
Har du testat ha kladdkaksbotten och sen cheesecake över? Ett fantastiskt resultat! 🙂
Ja, jag gjorde en sådan variant i sommras. Galet gott 🙂
Jag tänkte bjuda på denna på söndag, kan man göra den idag och låta den stå i frysen tills dess?
Absolut, fungerar toppen 🙂
Hej, jag gjorde den här cheesecaken förra helgen. Den går bra att laga långt i förväg. Blir nästan som en supergod glass med kexbotten. Mumsigt värre var det. Alla tyckte om den, både stor som liten. Söt och god!
Vad roligt att höra! 😀
Tänkte göra denna till kalaset på söndag. Hur många räcker den till?
minst 8 personer- men jag tycker den bör räcka till 10 🙂
Har denna står på tillfrysning inför fredagsfika på jobbet! Men räcker det verkligen att ta ut den 15 min innan? Blir den lätt rinnig om den får stå ute längre? Tänkte garnera med lite hallon, hoppas det blir gott!
Det går bra att ta u t den ännu tidigare också. 🙂
Ser suuuper god ut!
Vilken choklad använder du ?
Jag har svårt att hitta en god ljus choklad …
Mjölkchoklad 🙂 Marabous.
Tror ni man man byta ut digestive mot vilka kakor som helst, något brownie aktigt?
Visst kan du det 🙂 Vill man kan man även baka en tunn browniebotten / kladdkakebotten.
Lycka till
Ah! Gör denna precis nu till nyår och min tryffel blev helt åt helsike, den blev klumpig och ser ut som chokladpudding :/ Antar att jag hade för varmt. Well well, tänker prova att göra om den imorgon
Hej!
Jag gjorde den här till nyårsmiddagen. Det jag planerat blev inte av för vi blev fler än väntat, roligt! Den här blev perfekt, lättgjord och så god. Jag gjorde två på en gång och då behöver man stora bunkar och det har jag, bra! Toppenfint recept som jag kommer att återanvända och dela med mig av, eftertraktat av gästerna!
Tack!
Gjorde den här idag, aasssss goooo
hur mycket väger digestiv? kan man ställa in kakan i kylskåp? tack
Den ska stå i frysen 🙂
Åh den här måste jag bara pröva att göra?
Jenny – jag älskar din blogg och fantastiska recept!
Kan man göra den en vecka innan? Är det bättre att hälla på tryffeln innan man ska äta den då? Hur långt innan ska den hällas på i så fall?
Hejsan! Tack för en mycket inspirerande blogg! 🙂 Min tryffel ser snarare ut som chokladpudding, precis som jag läste att den också gjorde för någon annan i en ovanstående kommentar. Stämmer det att jag haft för varmt i kastrullen när jag hällde ner chokladen? Tänkte göra om tryffeln imorgon och hoppas på ett bättre resultat 🙂
Grädden ska bara bli varm och den för man ner choklad å smör.