Daimcheesecake med toffeesås

Hej hej

Tittar in här efter förbi toppendag i huvudstaden, där jag träffat fina bloggkollegorna här på  Damernas Värld. Och en rundtur på Bonnier redaktionen, vilket var jättekul att  få träffa alla och se hur de jobbar. Sen taxi ut till flyget och jag hade sån tur för jag hann med det tidiga flyget hem. Landade hemma för en timme sedan, och nu hinner jag ju uppdatera detta receptet innan det blir soffan och några avsnitt från farmen som jag börjat följa.  Detta receptet på cheesecake har jag provat ihop själv, och den blev försvinnande god iallafall om man frågar gästerna för hela fanns nämligen i ett nafs.

godaste cheesecaken

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk karamelliserad mjölk + lite ovispad grädde

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.

IMG_4901

Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.

Galet gott !

IMG_5011 (1)
5
Prenumerera
Notis om

125 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
mallan
10 år sedan

Mmmm ser såå gott ut!

al68
10 år sedan

Då vet man vad man skall göra till efterrätt på lördag, mums. Serverade du nått till? Kan tänka mig att lite hallon eventuellt lite varma hade varit kanon. Tack för ytterligare ett kanon recept. Du MÅSTE testa receptet från mig innan nån annan gör det, såg att en annan matbloggade tipsade om deras kondenserade mjölk, så snart kommer nog det receptet där, vill ju att du skall få tipsa om nått som är så gott

Jennys_matblogg
Reply to  al68
10 år sedan

<3 Lite hallon är alltid gott till sött.
😀 Måste pröva receptet. Tack för påminnelsen

Kram

Maddiemad
10 år sedan

är den kokta kondenserade mjölken kolasåsen? blir det det av att koka den?

Jennys_matblogg
Reply to  Maddiemad
10 år sedan

Ja precis den oöppnade burken ska koka i två timmar 🙂
Då blir det en grymt krämig sås- gööör gott 😀

Anna_Starwoman
10 år sedan

Vad gott!!! Tack för idag <3 Kramis

Jennys_matblogg
Reply to  Anna_Starwoman
10 år sedan

Tack själv Anna 😀 alltid lika roligt att träffas
Kram

Sofie Johansson
10 år sedan

Oj! Så smarrigt!

Carro
10 år sedan

Hjälp vad gott det ser ut, måste prova det!

Viktoria
10 år sedan

Å så läcker! Jag brukar vispa äggvitan först, sedan grädden och sist ostmassan – då slipper jag diska vispar överhuvudtaget!

Hannah
10 år sedan

Hej hej!! Läste igenom receptet står inget om hur länge den ska stå i frysen. Ville fråga,hur länge ska cheesecaken stå i frysen i timmar/över natt??
Tack för intressant blogg. / Kram Hannah

Jennys_matblogg
Reply to  Hannah
10 år sedan

Minst fyra fem timmar , tills den stelmnat helt 🙂
Jag ska uppdatera receptet.

Kram

Mija
10 år sedan

Vad blandar man i mjölken för att det ska bli kolasås?

Jennys_matblogg
Reply to  Mija
10 år sedan

Hej Mija
ingenting, den blir kolasås när man kokar burken (oöppnad) i två timmar 🙂

Lovisa
10 år sedan

Skulle vilja göra denna fantastiska efterrätt i portionsformar, typ så pajformar. Skulle det funka eller är det att föredra att man kan ta bort kanten på formen?
Tack för en fantastisk blogg

Jennys_matblogg
Reply to  Lovisa
10 år sedan

Tror absolut att den går bra att göra i portionsformar.
Jag skulle nog använda mig av sådana här i papp ( den större modellen) i stället : https://www.jennysmatblogg.nu/2012/08/01/kladdkakemuffins-med-marshmallows/

Kim
10 år sedan

Hur länge kan man låta mjölken/kola såsen stå i kylen?

Jennys_matblogg
Reply to  Kim
10 år sedan

Jag brukar koka den dagen innan, och ett par dagar harr hänt och det är helt ok. Men vet inte hur länge den kan stå. Faktiskt ingen aning.

Kim
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Tack! Blev lite rädd att jag hade kokat kolan i onödan 🙂 ska ha kakan imorgon:)

Madde
10 år sedan

När kolasåsen har kokats och kylts ner i kylen kan man ha den stående framme då innan servering för att den ska bli rinnig? Eller kan man värma sen så den enkelt går att hälla över cheesecaken? 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Madde
10 år sedan

Skulle den bli lite för tjock så kan man röra ut den med lite grädde. Hur länge kokade du?

sabolein
10 år sedan

Hej Jenny, I had to somehow get the idea into German, but I mentioned that you are the one I got the idea from.

Sandra

http://www.sabotagebuch.de/wordpress/2014/02/08/daim-cheese-cake/

Gabriella
10 år sedan

Denna gjorde jag idag och bjöd vänner på! Fullträff!! Kommer absolut att göras igen!!

Jennys_matblogg
Reply to  Gabriella
10 år sedan

Å vad roligt 🙂

Lisa
10 år sedan

Hej! Jag råkade köpa den karamelliserade mjölken och undrar om du vet om det går bra att späda den med lite grädde (eller något annat?), så att den inte blir för tjock? // Tack

Jennys_matblogg
Reply to  Lisa
10 år sedan

Prova, det borde fungera det också 🙂

Anna
10 år sedan

Hej!
Vilken fantastisk kaka! Tack för receptet! Länkar hit från min blogg idag 🙂
Ha det gott!

Anna
http://www.pysselnabon.blogspot.se

Jennys_matblogg
Reply to  Anna
10 år sedan

🙂 Vad roligt att höra !

ha det bäst.

10 år sedan

Jag ser den här kakan överallt! Du har verkligen lyckats 😉

Jennys_matblogg
Reply to  Elin
10 år sedan

😉 Hoppas de länkar

Ulrika
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

hittade en länk i en matgrupp på fb , får nog kolla in din blogg ser vansinnigt gott ut

Carina
10 år sedan

Går den att frysa igen när man tagit en bit eller måste man äta hela på en gång?

Jennys_matblogg
Reply to  Carina
10 år sedan

Man kan frysa den igen 🙂

Esther
10 år sedan

Jag kan rekommendera att byta ut digisivekexen mot oreos. Helt magiskt gott!

Åsa Rosberg
10 år sedan

Använder du den sötade eller osötade kondenserade mjölken?
Åsa R.

Jennys_matblogg
Reply to  Åsa Rosberg
10 år sedan

Den sötade 🙂 Annars blir den inte tjock.

Åsa Rosberg
10 år sedan

ok. tack!

Alexandra
10 år sedan

Hej. Jag undrar över toffeesåsen. Jag kunde inte hitta Hur du gör denmer än att koka mjölken?

Jennys_matblogg
Reply to  Alexandra
10 år sedan

Man kokar bara burken ( oöppnad) i en stor kastrull med vatten, efter 1.30- 2 timmar har det bildats kolakräm. Du hittar den kondenserade mjölken i bakhyllorna i butik 🙂

Tindra
10 år sedan

Hej dum fråga kanske men hur långt i förväg kan man hälla på kolasåsen?

Jennys_matblogg
Reply to  Tindra
10 år sedan

Det går att göra så , men allra godast precis innan servering. Täck plasta över den innan du ställer in den i frysen igen 🙂
Lycka till.

lisa
10 år sedan

Älskar cheesecake! favvo chokladen daim… kan ju säga att det blir ju att testa denna istället för tårta när jag fyller år iaf=)

LInda
10 år sedan

Hej, kan man göra den några dagar innan servering? eller blir den ogod då?

Jennys_matblogg
Reply to  LInda
10 år sedan

den går absolut göra några dagar innan.
Spara toppingen till precis innan 🙂

Hanna Alin
10 år sedan

Hej! Jag undrar om tårtan måste stå i frysen när den väl är klar eller kan man ha det kylen?

Jennys_matblogg
Reply to  Hanna Alin
10 år sedan

Det är frysen.

Caroline
10 år sedan

Hur många personer räcker den till? 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Caroline
10 år sedan

Cirka 8 – 10 personer . Beroende på hur mkt man äter 🙂

Tjollan
10 år sedan

Öhm vars är sås receptet i det hela?

Tjollan
Reply to  Tjollan
10 år sedan

Såg nu att det blir det av mjölken 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Tjollan
10 år sedan

🙂

Mari
10 år sedan

Hur länge tror du den håller sig frysen? Vi gjorde den förra fredagen och kom på nu att det finns en bit kvar..

Jennys_matblogg
Reply to  Mari
10 år sedan

Smaka på den. Själva cheesecaken håller sig iallafall i tre fyra veckor om den är plastad. Det är om kolasåsen blir seg? Jag hade ätit den 🙂

Anja Kajtaz
10 år sedan

Hej Jenny! Älskar din blogg så fina bilder och recept.

Skulle jag kunna låna bilderna till min blogg? Länkar dig såklart.

Hälsningar,

Anja K.

http://photographybyanja.blogg.se

Jennys_matblogg
Reply to  Anja Kajtaz
10 år sedan

Du får låna bild och länka 🙂

Ingrid
10 år sedan

Hej Jenny
Kan man göra denna med karamelliserad mjölk istället?
Mvh Ingrid

Jennys_matblogg
Reply to  Ingrid
10 år sedan

Ja, det går bra – om man vill kan man späda den lite med grädde.

Ingrid
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Vispad eller ovispad?

avin
10 år sedan

kan man göra smeten utan ägg?

Chrissy
10 år sedan

Hur hårt ska man vispa gulorna?

Jennys_matblogg
Reply to  Chrissy
10 år sedan

De ska bara vispas ihop till en jämn smet tillsammasn med de ingredienser som står i receptet.

Chrissy
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Den blev supergod dock inte alls så hög som din. Hur lyckas man få den hög?

isabelle
10 år sedan

Hej!! Har du kolasåsen kall eller varm över?

Jennys_matblogg
Reply to  isabelle
10 år sedan

Kall 🙂

anna
10 år sedan

Hur gör man kolasåsen?

Jennys_matblogg
Reply to  anna
10 år sedan

Det är den kondenserade sötade mjölken som ska koka , ( hela burken) täckt av vatten i tre timmar. Då blir det kolasås.

frida
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Ska man inte koka den i 2 tim ?

Lotta
10 år sedan

Hur får man cheesecaken hög?

Jennys_matblogg
Reply to  Lotta
10 år sedan

Följer du receptet så blir den så här hög.
Vad hade du för stl på formen ?

Lotta
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Ca 25-26cm

Jenny.W
Reply to  Lotta
10 år sedan

Min blev så hög. Prova att byta till en något mindre form då.
Lycka till.

lena
10 år sedan

Ett av de godaste jag ätit i dessert väg. Stort + för din sida. Gjort många av recepten ol allt blivit gott/bra. ☺

hannah
10 år sedan

wow ser så gott ut!! måste testas../http://bakewithhannah.com

10 år sedan

Hej jenny älskar dina underverk din blogg är fantastiskt jag bara älskar det du ger mig inspiration över vad jag kan laga för något älskar att du lägger upp bilder steg för steg du superduktig följer dig

Jonas Hörgård
10 år sedan

Fantastiskt god och mäktig. Gjorde en till räddningstjänsten i ystad och jag lovar att de kan äta. De orkade knappt. Men vilket betyg cheesecaken fick. Bara tummar upp.

Desirée
10 år sedan

Hej!
Håller på att göra denna nu 🙂
Tycker botten är väldigt smulig? :/
Ska det verkligen bara var 50g smör?
Tacksam för snabbt svar!
/ Desiree

Jenny Warsen
Reply to  Desirée
10 år sedan

Du kan ha mer smör- men då blir det svårt att skära kakan sen. Den blir inte smulig sedan när du fyller på med smeten.

Moa
10 år sedan

Hejsan, kokar du först upp vattnet till såsen eller ställer du i burken i det kalla vattnet?

Jenny Warsen
Reply to  Moa
9 år sedan

I med burken i det kalla vattenet 🙂 Tänk på att den ska vara täckt med vatten hela tiden.

Delina
9 år sedan

Fyyyyyy fan vad god den var, bästa cheesecaken ever

Jonna
9 år sedan

Går hela burken kondenserad mjölk åt?
Ska göra 4-5 st till ett kalas och tänkte om det blir lite över i varje burk så det kanske räcker med 3-4 st? 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Jonna
9 år sedan

Då räcker det med 3-4 burkar.

Annika
9 år sedan

Hej! Blir man inte sjuk i magen när man använder rått ägg? 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Annika
9 år sedan

Nej – det är ingen risk om du använder svenska ägg.

Annika
9 år sedan

Tack så mycket för det snabba svaret 😀 Otroligt bra blogg! 🙂

Angelina
9 år sedan

Hej! Kokar du burken med eller utan lock? Och om utan, hur ser du till att den håller sig under vattenytan hela tiden (och inte exploderar)? 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Angelina
9 år sedan

Jag kokar utan lock- och fyller på med vatten när det avdunstar. Burken Måste vara täckt med vatten

Angelina
9 år sedan

Tack för svar! Hur hårt ska den kokas? Full platta eller mitten någonstans? 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Angelina
9 år sedan

Den ska koka så att det bubblar, den behöver inte stresskoka,

Christine
9 år sedan

Hej!

Jag ska testa denna smarriga kaka till helgen. Köpte idag kondenserad mjölk- sockrad. Stod inget på den om att den skulle kokas innan användning. Är det en färdig kolasås då?

Jenny Warsen
Reply to  Christine
9 år sedan

Kondenserad mjölk ( sötad) ska kokas 3 timmar i en stor kastrull med vatten.
Och vatten ska täcka burken hela tiden.

Christine
9 år sedan

Tack då vet jag. Men är det 3 timmar, i början av receptet har du skrivit Max 2 timmar

Nästa inlägg

Mot hufvudstaden

125
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x