God kväll i stugorna
Denna goding bakade jag i helgen när Daries, Tobias med familj kom på besök. Och den räckte även till barnens farmor och farfar som var här i måndags. Extra bra nu när man kan köpa den kondenserade mjölken färdigkokt- då heter den karamelliserad.
Chocolate Salted Caramel Pie
Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60 gram smält smör ( eller mer om man vill ha botten mindre smulig )
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad ( salta mandlar)
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt
Serveras med lättvispad grädde
Gör så här :
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt i minst 4 timmar innan servering.
Ser supergod ut! Menar du kondenserad mjölk som man har kokat först i några timmar?
Ja – Karamelliserad är den färdigkokta. Går att köpa färdig på Citygross t.ex
Sådana här recept äääälskar jag! Enkelt att tillaga och smaskigt att äta!Måste göra den till helgen! Finns det en särskild mjölkchoklad som heter ”Salta mandlar”?
Marabous- men man kan iochförsig välja vilken choklad man vill 🙂
Åh, den verkar supergod! Måste testas 🙂
hej! Verkar så smarrig! Hur stor burk kondenserad mjölk hade du?
Finns det inte bara en storlek ?
Är det 390 – 400 gram ungefär?
OMG!!! Måste göras i helgen, mums
Mums, mums, mums! Kan ju vara hur god som helst! Tack för alla goda tips!
//Malin
Great recipe! Ever since I tried salted caramel for the first time I can’t get enough of it, so your Chocolate Salted Caramel Pie is exactly my taste.
//Valérie
http://www.globalspicedblog.tumblr.com
En blanding av sött och salt. Låter som en succé!
Men åh vad gott! Bara mina favoritsmaker. Garanterad efterrätt i helgen. Tack återigen för inspiration! 🙂
https://countbysmiles.wordpress.com/
Låter sinnessjukt gott! Denna får det bli på lördag 😀
Allt ser supersmarrigt ut! Synd bara att man är allergisk mot nötter 🙁
Och mandel…
Finns det något glutenfritt alternativ till digestivekexen? Denna skulle göra succé på fredagsfikat på jobbet!
Kan man göra den kvällen innan?
Hej har du inte skrivit fel på smöret? Jag fick inte ihop det utan att lägga till mer smör. Eller har jag fel?
Jag ville ha min botten lite lösare/ smuligare därför hade jag lite smör 🙂
Går den att göra ett par dagar i förväg??
1 dag innan så blir den godast.
Hej kan man ta Marabous minkrokant? Eller apelsinkrokant ist? Står i affären å undrar tänkte baka den idag.
Absolut 🙂
Hej,
Befinner mig i Norge och finner bara kondenserad mjölk och ej karamelliserad. Förstår det som att skillnaden är att den redan är kokt. Går det att använda kondenserad?
MVH
Maria
Ja kondenserad mjölk ( sötad) ska kokas i sin burk med täckande vatten i 3 timmar = karamelliserad.
Hej! Har precis ätit denna. Supergod tack för bra recept!
Hej
Har precis avsmakat desserten. Väldigt gott…meeen…botten höll inte ihop alls
Man kan tqa mer smör om man vill ha den mindre smulig 🙂
Jag fick inte heller ihop bottnen – blev bara smuligt! Skulle man kört i matberedare?
Man kan ha mer smör om man vill ha den mindre smulig. 🙂
Hur många personer på ett ungefär räcker den till?
8-10 stycken
Går det bra att frysa in den?
Har nyss ätit den och var jättegod dock blev det ganska mycket kvar
Jodå – jag har fryst in min. Och det fungerar utmärkt 🙂
Hej!Gjorde denna pajen till mina gäster igår.Den blev hur fin som helst såg ut som den var köpt från en kaffe för så fin va den.Men blev besviken för chokladen hade steltnat för hårt gick knappt o skära i pajen.Anbäde Fazer mörk choklad för jag har en dotter som e allergisk mot nötter.Marabou mjölkchoklad finns spår av nötter i.Har gjort denna chokladglasyr tidigare på en kladdkaka då blev den mjuk o bra tog då 2 dl grädde o 200g mörk choklad./Ediba
Man kan absolut ha i lite mer grädde 🙂
Ska den va hårt på toppning eller mjuk.Vad gjorde jag för fel tro du.
Tack för en superrecept! Väldigt uppskattad av de jag bjudit denna dessert till.
Vad är skillnaden mellan denna kakan och den ovanför? För på bilden ovanför utan madel ser man att caramellen är krämigare än denna bilden, men man gör på samma sätt, eller är jag bara trög? ^^,
Den ena serverades när den precis svalnat. Den andra har stått i kylskåp över natten 🙂
Ta fram den i god tid, innan servering.
Då förstår jag. För jag kommer ha denna i kylen så när jag får kunder som vill köpa en bit då går det bra att bara ta fram och skära upp en bit, eller hur? 🙂
Tack snälla ❤️
Japp 🙂
Lycka till
Detta var en hit, alla som fick smaka ÄLSKADE den, för mig var den helt ok, men åh andra sidan är inte jag en sötälskare. Funderar starkt på att göra den som munsbitar…
Så god! Som godis! Blev mycket uppskattad 🙂
Vad heter karamelliserad mjölk på engelska Bor i Australien så det kanske blir svårt att hitta är det någon som har ett tips Vill gärna göra denna läckra kaka
Mums! Finns ju även som glass nu från Häagen-Dazs 😉 Recension på http://www.sockerbiten.org/haagen-dazs-chocolate-salted-caramel/
Hej kan man göra den laktosfri?