Vi hade friterad banan med glass och lönnsirap till efterrätt för några dagar sedan. Och innan dess var det evigheter sedan vi gjorde det, det är busenkelt att göra hemma. Fungerar både med och utan fritös, men som alltid ska man vara försiktigt när man friterar , ha gärna ett lock i närheten om ni friterar i gryta.
En efterrätt jag gärna beställer när jag går ut och äter thai / eller kina-mat. Gott gott gott!
Det här behöver du till 4 portioner friterad banan:
4 mogna bananer
Rapsolja till fritering
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kallt vatten
Friterad banan gör du så här:
Häll i oljan i fritös eller tjockbottnad hög gryta, jag har en i gjutjärn. Det ska bli en cirka 5-7 cm högt med olja. Hetta upp på medelstark värme, blanda ihop de torra ingredienserna först och sist rör du ner vattnet, rör till en slät frityrsmet. Bra att ha den i en djup tallrik när du ska doppa ner frukten. För att se om oljan är tillräckligt varm så doppa ner en droppe av frityrsmeten och när det börjar spraka och friteras är olja tillräckligt varm. Doppa bananerna i frityrsmeten och ner i oljan, fritera dem till gyllene bruna. Lägg upp på hushållspapper, och låt överflödig olja rinna av.
Servera genast med glass och sirap
Friterad banan är faaaarligt gott!
Hej leif här ock jag tycker att det är svårt att få frityrsmeten att vara kvar på bananen den låtsnar ju från bananen hela tiden . Vad gör jag för fel ? Någon som vet
Kanske bananen inte är tillräckligt mogen
Hej Leif. Det kan vara så att oljan ligger på en för hög tempratur eller för låg. Det gäller att Klura ut villken tempratur du skall ha.
Hoppas du lyckas bättre och att jag var till någon hjälp! 🙂
man kan steka med banan om man inte vill ha friterad. lika gott o snabbare☺
Blir gott att göra i ugnen också men brukar bara ringla över sirap…kanel och ett par smörklickar 🙂
Hej! Härlig matblogg du har! 🙂 jag är en person med diverse allergier som gluten, laktos, ägg mm men brukar laga de flesta rätter med olika ersättnings produkter. Så min fråga, tror du man kan använda glutenfritt mjöl istället för vetemjöl till friterad banan? 🙂 någon erfarenhet?
Tack på förhand.
Tyvärr ingen aning- men spontat tycker jag att det borde ju fungera…
ja de går!
Tackar 🙂
Det finns färdig frityr smet som är utan vetemjöl. Lila påse.
Detta blev jättebra! Jag hade aldrig friterat banan tidigare men detta blev väldigt lyckat!
GUD så gott recept!!! Alla älskade totalt detta här hemma, både gammal som ung!