23 december och dan före julafton – och idag vart jag plötsligt ett helt år äldre. Det var ju så trevligt igår, mormor & morfar ville komma hit och koka kroppkakor med oss, och stannade tills idag för de ville vara med och sjunga för mig. Känner mig riktigt bortskämd då jag väcktes med kaffebricka, fina sången och paket. När jag var yngre så tyckte jag såklart inte att det var roligt att fylla år dagen innan julafton, men nu tycker jag att det är en perfekt dag. Sen ikväll ska vi spela bingolotto, medan vi griljerar julskinkan och fixar det sista med julmaten- Bingolotto har vi haft som tradition alltid – även om vi aldrig vinner någonting 😉
Tillbaka till kroppkakorna som vi kokade igår,de blev så himla goda ! Ju fler kockor dessto bättre soppa : mormor, morfar, Jonathan och Thelma skalar potatisen.
Den råa potatisen ska finrivas, och sedan kramas ur på det mesta av vattnet.
man blir förvånad över hur mkt vatten det faktiskt finns i potatis.
Så här ska det se ut när vattnet är urkramat – använd en sådan här hålduk, eller liknande.
Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk grovsalt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet
Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och lite mjöl
Gör så här :
Det är ett tips att förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt. Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.
Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent
Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre – så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål det kan behövas att tillsätta lite av den sen till smeten och sen lägger sig en potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt vätska, och det ska man göra. Sen kan du börja rulla kroppkakorna och fylla dem med fläsket och baka ihop dem till bollar.
Alla ville vara med och rulla kroppkakor, och Nomis blev så söta – eftersom hon inte kunde göra så stora, så blev det små mini kroppkakor.
Alla vill vara med och kolla och lära sig hur man rullar kroppkakor.
Lägg ner dem i det sjudande salta vattnet och låt dem sjuda på svag värme i cirka en timme.
Servera kroppkakorna med lingonsylt, grädde och skirat smör.
Vi dubblade grundreceptet och fick ut cirka 60 kroppkakor, och oj vad vi åt. Jacob ”vann nästan” med sina sju kroppkakor,
innan Jonathan bestämde sig för att äta sin 8:e.
Grattis på födelsedagen! Dessa kroppkakor påminner starkt om pitepalt , Världens godaste!
Tack snälla 🙂
Grattis på din dag, hoppas du får en fin dag
Tack, det ska jag ha <3
Hipp hipp hurra på din födelsedag
Tack <3
Grattis på Din dag! 🙂
Tack snälla 🙂
Stort grattis på din födelsedag.
Och vad trevligt det såg ut när ni stod många och lagade maten tillsammans.
Är det sådana här stunder som har gjort dig mat – och bakintresserad?
Grattis i efterskott Jenny! Kram från Wonkan