Nutellfudge
Det här behöver du till din nutellafudge :
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella
Gör din nutellafudge så här:
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och rör till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20 cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Låt gärna den stå över natten
Försvinnande goda.
Letar ni tips på mer julgodis? Följ mig då gärna på både Facebook och instagram: @jennysmatblogg
Hur menar du med att
”bryta ner nutella?
Mvh Sandra
rör ner ska det stå 🙂
Superduper god fudge och enkel att göra! Tack för alla dina fina recept!
Fick inte alls till dom, vet inte vad som blev fel. Det blev otroligt grynigt och när jag satte på låg värme igen skar det sig bara och vätskan separerades 🙁
Hände samma sak för mig, hällde först i en dl nutella och då såg allt bra ut, så fort den andra dl kom i blev det helt grynigt och jag försökte värma på det men då skar det sig och vätskan separerades … Tråkigt! Det lät ju så gott
Fortsätt att ha den på värmen, och häll upp den snabbt i en form.
Jag har hört att det hänt fler- men att när den stelnade igen så blev den fin.
Favorit hos oss! Fudgen blev riktigt bra och supergod. Mycket lätt att lyckas med så länge man bara rör om hela tiden. Tack Jenny för många smarriga recept! 🙂
Hej! Jenny du är underbar och har så lätta och Goa recept! Är så dålig på att baka och misslyckats många gånger. Men jag ger inte upp! Nu vill jag göra fudge, men förstår inte vad du menar med kulprovet?? Kan du förklara mer specifikt? Ska jag alltså droppa kallt vatten i smeten? Hur vet jag att den är 120grader? Hälsningar från en nybörjare
Det allra bästa är att inskaffa en temrometer, finns i mataffären, på clas ohlsson eller rusta,
men har du ingen termometer kan du droppa ner lite av kolasmetet i ett glas med vatten och se hur hårt det blir när det stelnar.
Det ska bli så hårt att du kan rulla en kula.
Men helt klrt är det lättast med en termometer 🙂 Lycka till.
Har testat detta goda recept två gånger nu! Men båda gångerna så har det blivit väldigt mycket vätska när jag rört ner nutellan. Vad gör jag för fel? Först blir smeten väldigt grynig så när jag satte på mer värme så blev det jätte mycket vätska.. Hälde bort det och den smakar Kanon ändå..
Exakt samma sak hände mig, blev jättetydligt och fettet la sig ovanpå och gick aldrig ihop. Jag provade en gång till och samma sak hände, då hällde jag på lite mer kall grädde å satte kastrullen på svag värme, slängde i smöret och vispade in det i smeten. Då blev det perfekt!
Hej! Helt underbara vart mina Nutella fudge, men vet du om man kan frysa dom eller hur ska jag förvara dom till jul??
Hej Jenny! Tänkte bara fråga om det går att frysa in fudge? Tack för svar 🙂
Kram Elin
Det går jättebra 🙂
Ska det vara smält smör?
Ska det vara flytande honung eller fast?
Går bra med vilket som. Jag hade flytande
Det blev jättebra, o lätt! Men lite för sött tycker jag.
Mitt tips är att ta 1,5 dl socker istället.
Och rör inte om när det kokar (då blir det sockrigt)
Och den överflödiga vätskan som kom efter nutellan, hällde jag bara bort. Rörde om, hällde i formen.
Blev superbra!
Min separerade oxå när nutellan kom i men efter att jag värmt den lite och vispat med en handvisp så gck den ihop igen. Såå god
Gjorde min sats i går och den har fortfarande inte satt sig. När jag skulle skära upp den idag då va den lös. Vad är det som har gått fel? Vart den för varm när den kokade eller ska man inte röra i den kokande smeten eller vad? Fattar inte vad som gick fel. För den separerade inte när jag värmde på den igen. Va tvungen och göra det för att få till det.
@Jessica – Du kanske inte har kokat tillräckligt länge?
Gudomligt goda! Tack för alla inspiration och goda saker du delar med dej 🙂
Som min man sa……. äckligt gott!!! ? Nu står det och kokar på spisen för 3:e gången!
Måste bara säga att dessa var försvinnande goda, de gav mersmak ?
Hej! 4 gången jag gör nutella fudege. Så himla gott! Alla dina recept är toppen! Vill bara tacka! ?