Stufvenäs Gästgiveri
Jag som brukar vakna hungrig, kan inte påstå att jag var intresserad av frukost alls i morse. Fortfarande mätt sedan igår- då var vi i Söderåkra på Stufvenäs Gästgiveri och åt julbord. Barnens farfar fyllde år och det firades med julmat i mängder. För mig var det första gången jag var här, och det var en trevlig gammaldags atmosfär, med tända ljus, sprakande brasor och fint uppdukat.
Tänk vad fint det måste vara här på vintern, med vitt och snö överallt.
Vi vart liiiite sena, så vi fick skynda oss in.
Citronsill, senapssill, löksill och så 17 stycken till, lax skagenröra och så stekt strömming.
Kallskuret med blandannat julskinka, oxfile, älg, hjort och massa annat.
Till det varma fanns köttbullar, korv, bruna bönor, rödkål, janssons, omelett, stekt fläsk, revben och Melvin gick loss på kroppkakor ( som är hans favvo- mat ) och åt 9 stycken.
Och sist men inte minst – det ”Lilla” godisbordet fick ett litet besök.
Ris al la malta, chokladpudding, kanel-pannacotta, ostkaka , hemkokt julgodis och ost och kex. OMG hur mkt gott som helst, men ögat vill mer än magen – så det var ingen som orkade äta så mycket.
Väldigt mycket gott och fint var det. Julbordet var gigantiskt med nästan 20 olika sorters sill, vilt, kallskuret och varmt. Misstaget man gör är att man redan äter sig mätt på första tallriken – när det sedan ska hämtas tre till är man inte jättehungrig.
Har ni varit eller har ni något julbord inbokat eller väntar ni till julafton ?
Åh så gott med julbord, här blir det ju inte förrens julafton nu 😉 Kroppkakor på julbord…. Det har jag bara ätit på somrarna på Gotland haha. Men det är ju sååå gott! Såg ett recept du lagt ut på det så jag är lite sugen på att prova.
Ha en bra måndag, kram Lotte
http://www.lotte4.blogspot.com
Va – kroppkakor är ett måste 🙂
Men iår blir det inte kroppkakor förän juldagen . Då det är systeryster som skulle göra dessa i år igen. ( Men då gör vi små vita kroppkakor till julbordet ) julafton är de hemma på öland – sen kommer de till oss dagen efter.
På söndag ska mommo & moffa , jag och barnen koka riktigt kroppkakor – på råriven potatis. Ska bli riktigt gott 🙂
Kram
Mmm, älskar julbord!!! Vi va på Bloomenhof´s i Nyköping ett år. Underbart gott!!! Men i år blir det ”bara” hemma… och ett med mina föräldrar den 23 och med svärfar o svägerska med familj den 25e… =D Jansson…… mmm!! =)
Ja det blir alltid så mycket mat man aldrig har på julbordet annars.
Roligt att få tips och ideer oxå . Janssons är väl bara så gott! Mums
Kram
Gott med julbord! Har bara blivit en minijulafton med vänner i slutet på nov, blir inget annat än det och julafton då så klart! Juldagen blir det traditionell irländsk jul. En fråga angående fudgen, jag kokade den till 120 grader men när jag har den i kylen så smälter de ihop/fastnar i varandra, ska man koka den längre då eller fastnar din också?
Låter spännande med irländsk jul…. Jo fudgen kan klistra ihop sig lite.
Men visst kan man koka den några grader mer.
🙂