Godkväll,
Här har vi precis vinkat av Daries med familj, de stannade till här på en tidig familjemiddag när de endå hade vägarna förbi. Och även vår lillasyster Johanna kom förbi, alltid roligt att ses. Nu skulle Daries med familj vidare till Ullared för att shoppa, och vidare till Lisebergs julmarknad. Lyllos! Till middag gjorde jag en fläskfilegryta, och till fikat blev det ännu mera julgodis- nämligen Daimfudge. Som ni förstår går ju dessa godisar att variera hur-mycket-som-helst och efter smak och tycke.
Mums!
Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med mjölkchokladen Daim
Strössel, daimkulor eller liknande
Bra att ha: kökstermometer
Och så här såg mitt strössel ut som jag hittade vid glassen i mataffären.
Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i några timmar.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.
Har precis gjort din schweizernötsfudge, som blev supergod, så det är lika bra att prova daimfudgen också när man ändå är igång:) Så blir några sorter av julgodiset redan klart:)
jag har gjort fude efter dina recept 3 gånger nu, skumtomtefudge (som gick jättebra att göra, stelnade i kylen). När jag hargjort chokladfudge efter detta receptet så stelnar de inte! Varför? Har kokat så det kommit upp i rätt temp men det stelnar inte ens i frysen
Åh, vad gott det låter!! Måste testas 🙂
Detta grundreceptet använder jag väldigt mycket! Brukar ta 28 st krossade turkisk peppar, men har även provat med polkagrisar. Mycket gott! Fast smakchoklad har jag inte provat, men det ska bli ändring på det nu! Dock är mitt recept med 100 g choklad, så det är lite mindre än ditt. Men det är ju mörk choklad då.
HUR hinner du allt? Ser fantastiskt gott ut! Hur pass restriktiv är du med godsaker till barnen i veckorna? Får man fråga efter fläskfilégrytan
Fia detta är mitt jobb- så hoppas du inte känner dig stressad <3
Vi äter väldigt lite sött & socker i veckorna. Undantagsvis födelsedagar / eller när vi har gäster.
Att det är mkt gott på bloggen beror just på att det är mitt jobb att baka & laga mat, prova nya recept…
Jag fryser in mkt och ger bort, eller sparar tills vi får gäster.
Passade på att göra schweizernötsfudge, daimfudge o vitchokladfudge med daimkross över igår när vi var hemma o vabbade.De blev riktigt goda alla tre.Så nu är 3 nyheter klara till julens gottebord..
Denna Daimfudge gick jag igång på direkt och försökte handla alla ingredienser igår, men jag hittade inga små Daimkulor, utan bara en påse med något som kändes som mycket större än de som du strösslat över fudgen.
Var handlar du dina Daimkulor och hur stora är de ungefär?
Hoppas på snabbt svar så att jag snart kan koka ihop fudgen! 🙂
Jag har bara Vanlig 200 grammare i själva fudgen. Kulorna / toppingen är mest för syns skull- jag hittade mina vid strösslet i mataffären 🙂
Supertack för ett så snabbt svar! Jag letade bara på godisavdelningen.
Hej!
Ser väldigt gott ut! Hur förvara jag fudge och
hur länge håller det?
Tack för en mycket inspirerande sida!
Maria
Dens ska förvaras i kylskåp. Men vill du spara till jul så frys in den 🙂
Ser väldigt gott ut, ska göra dessa idag och hoppas verkligen att dom inte äts upp innan julafton
Kan jag förvara dom i kylen, hur länge håller det sig ?
Jag hade fryst in dem 🙂
Tack för svar, är nog bäst om de ska finnas några kvar till jul
Står mitt i baket av detta recept och ser nu att min termometer inte funkar. Ungefär hur länge tar det att komma upp i 120 grader från att det börjat koka? hoppas på snabbt svar!
Gör kultestet.
Droppa ner några droppar av smete i kallt vatten, när du kan rilla det till en kula är det klart.
Hejsan! Har kollat igenom dina underbara recept på julgodis och tänker mig att jag ska börja baka nu i veckan till både julbordet och att ge bort i julklapp! Så jag undrar hur du förvarar godiset? Klarar dem sig i kylen till jul eller ska man frysa in?
Tänkte jag skulle göra dessa imorgon och bjuda på på julfesten på jobb på fredag. Men vad ska jag använda för form?:)
Jag kokade min fudge för lite så den stelnar inte. Tror du att jag kan koka den igen? Om inte, har du några tips på vad jag kan använda ”kolasmeten” till?
Hur länge har den stått kallt?
Oftast blir fudgen bäst om den får stå över natten.
Annars kanske prova att frysa in den och servera den ganska snabbt efter upptining?
Tack för återkopplingen! Jag la den i frysen igår men den är ändå som kola. Smaken är det inget fel på i alla fall ?