Nu är det många som har önskat tips om goda tillbehör till kräftorna. Vi har faktiskt inte ätit kräftor än i år, men till helgen ska det minsann köpas hem kräftor. Så om någon som har några goda märken att rekommendera !? Eller varma också för den delen 😉 så vi vet vilka vi inte ska köpa.
Västerbottenpaj kan serveras både varm och kall.
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Fyllda krustader
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.
Skagenröra
1 kg oskalade räkor
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylskåp.
* * * * * * * * * * * * * * *
Detta är lite smått och gott vad jag tycker om att ha på bordet till kräftor ja förutom ägghalvor, ost, och kex, vindruvor, arm brietårta , nybakat rosenbröd / vitlöks bröd med hemmagjord ailoi.
Slurp vad gott det ska bli,
räknar redan ner dagarna ! 🙂
Hej!
Som sambo till en kräftfiskare måste jag ju bara säga att färska svenska kräftor är det som gäller! Olika frysta varianter går helt bort.. Tyvärr har jag inget tips på något bra lokalt hos er då vi bor i en annan del av Sverige. Hoppas ni lyckas hitta något bra!
Mvh Malin
Malin : det är ju klart det godaste med färska 🙂 Lyllo er!!
Hej! Jag är snart 18 år fyllda och bor själv i en etta. På senaste tid har jag känt att jag tröttnat på det mesta av de jag brukar laga till i mitt lilla kök. Så jag skulle behöva lite inspiration och tipps på enkla rätter att laga till vardags för endast en person. Tack på förhand!
Hej Jennifer,
Jag har massor av recept till höger om bloggen, i listpilarna.
Där kan du bläddra dej fram mellan kycklingrätter, kötträtter, sallader, matpajer , soppor och massa mera.
Antingen så kan du laga maten enligt recept ( då kan du ju frysa in portionsvis det som blir över) eller så delar du receptet så att det passar för en person.
Jag har massor av enkla recept som ofta går att laga på mindre än 20 minuter.
😀
Jag köpte svenska signalkräftor Citygross i veckan (frysdisken) och de var jättebra! Jag är ganska kräsen med kräftor då jag alltid blivit bortskämt med färska, egenfångade, men de här var bra som sagt. Dock var de lite pricey om man jämför med de kinesiska och jag fick betala 149:- för 500 gram.
/Emelie
Tack för tipset – ska hålla utkik på citygross 🙂
Vi gör lite annorlunda när vi har kräftskiva, de finns nämligen både barn å vuxna som inte äter skaldjur. Vi äter en rejäl grillmiddag vid 15-16 tiden. Sen till kvällen ca kl19 (när mörkret börjar lägga sig) så dukar vi fram kräftor, räkor, diverse tillbehör, kex och dessertost, chips, godis, osv.
Det är ju perfekt att göra så också 😀
Hej!
Jag gjorde din västerbottenspaj i lördags. Jättegod! Tack för all inspiration! Jag besöker din blogg ofta och gillar allt du delar med dig av.
Så roligt att du gillar receptet!
Kikade förbi din bok-blogg…. kanske du har några bra bok tips – lite sådär roligt och feel good- läsning? 🙂
Svenska kräftor är klart bäst, men vi blev bjudna på Ullmo turkiska kräftor förra helgen och de fick klart godkännt!
Hej Jenny!
Två gånger nu har vi ätit färska turkiska kräftor från Pandalus och varit supernöjd. De finns i en påse med bärhandtag så de är lätta att känna igen. 20 st i varje förpackning och de är salta och goda och påminner mycket om svenska men billigare.
Ett tips från mig 🙂
Hälsningar Camilla på Coquina
Västerbottenpaj är ju obligatoriskt! Jag äter själv inte kräftor så för mig blir det mer av alla goda tillbehör :p Inte mig emot 😉
Åt kräftor förra veckan, köpte kinesiska från märket Lobster, de var goda 🙂 Vi brukar alltid koka ny lag till dem, med dillkronor, öl mm i lagen. Då blir de extra smakrika!
Paj är obligatoriskt till, likaså kex och ostar samt vitlöksbaguette (hemmagjord)
Icas jumbo är dom absolut bästa frysta kräftorna!! (fiskar för övrigt kräftor på fredag 😉
Annars är även ”färska” turkiska i påse från pandalus jätte jätte goda!
Har du något tips på mangosås?