Svartvinbärsgele

En god gele som är gott till kött, kyckling och en tesked med denna lyfter vilken sås som helst 🙂

Det här behöver du:
1 liter svarta vinbär ( omogna)
1 dl vatten
9 dl syltsocker ( per liter silad saft )
ev. 1 tsk pektin

Gör så här : 
Välj ut de mest omogna bären eftersom de har mer pektin i sig- vilket gör att gelen stelnar.
Skölj bären och rensa bort det mesta av övermogna bäroch kvistar.
Lägg i en kastrull och tillsätt vatten, koka upp och mosa bären med hjälp av en gaffel eller ballongvisp under ett par minuter.
Sätt upp silduk eller sil och sila av saften i en kastrull, försök att krama ur det mesta av saften, då sista saften innehåller mest pektin.  Mät upp saften och notera hur mkt det är innan du häller över det i kastrullen – tillsätt 9dl syltsocker per liter avrunnen saft. Koka upp saften tills sockret löst sig.

Om du haft lite mer mogna bär så kan det behövas tillsätta lite pektin- läs hur på förpackningen. 

Häll sedan upp gelen i rengjorda burkar och låt svalna, sätt på lock och förvara i kylskåp, där stelnar gelen.

1
Prenumerera
Notis om

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Carina
11 år sedan

Hej Jag är väldigt nyfiken på kycklinggratängen du la upp på instagram igår söndag. Håller på att skriva matlista och ska handla imorgon, hahaha 🙂 vore toppen om du kunde lägga upp det.

jennysmatblogg
Reply to  Carina
11 år sedan

Vilken tur att jag precis sitter och skriver ner receptet på den då 🙂
Den dyker upp alldeles snart.

Kram

Elin
11 år sedan

Hej!
Älskar verkligen din blogg! Kan inte du ha frågestund snart? 😀

Jenny
11 år sedan

Hej!!
Va piffig du är… Att du bara hinner/orkar!! Dina barn (å din man förstås) är lyckligt lottade… Härligt med hemmagjord saft, sylt o gelé. Det är fina barndomsminnen som jag själv hade som liten. Det är inte alla som får det… Kram

jennysmatblogg
Reply to  Jenny
11 år sedan

Ja, jag tycker det är roligt. Och min mamma & mormor syltade också mycket när jag var liten 🙂
Det blir så mkt godare än den man köper

Kram

marianne setterberg
9 år sedan

hej,,jag hamnar hela tiden på din blogg,,,jag söker recp. och till slut går jag in på din…..dina recp..är enkla och bra,,,,

jennysmatblogg
Reply to  marianne setterberg
9 år sedan

Vad roligt att höra 🙂

Ulrika
8 år sedan

Hej! Tänkte prova ditt recept på svartvinbärsgele men hur länge håller sig gelen i kylskåp?

Jeanette
Reply to  Ulrika
8 år sedan

Undrar också

Jennie
8 år sedan

Hur lång hållbarhet har denna ungefär? ?

jennysmatblogg
Reply to  Jennie
8 år sedan

Rätt länge, men vet inte exakt 🙂

monica Danell
5 år sedan

Blev vinbärs gele
älskar din blogg mycket fina
och goda mat och bak
tack jenny kram

Nästa inlägg

Safta & sylta

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x