Godmorgon bloggisar.
Japp- för tionde söndagen i rad så blir det en veckomatsedel 🙂 De har varit väldigt uppskattade har jag förstått. Men vad säger ni ? Är det dags för ett semesteruppehåll för matsedlarna och att de dyker upp igen till hösten …. eller tycker ni att dessa ska fortsätta varje vecka?
Veckas tips blir en blandad kompott & jag har tagit hänsyn att det är midsommar på fredag – säkert vill ni äta lite mer klassisk midsommmarmat då 🙂 och tips på på detta hittar ni ju i tidigare inlägg.
Måndag : Lax i ugn med romsås
Du behöver till 5-6 personer :
Färskpotatis + dill
1 kg färsk lax
150 gram västerbottenost
3/4 dl creme fraiche
grovsalt
Färsk dill
Romsåsen :
4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt
Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten med en halv kruka färsk dill.
Ställ ugnen på 200 grader, riv osten och rör i hop med creme fraich, lite salt och 1 / 2 kruka färsk dill. Toppa den färska laxen med lite salt och oströran, och ställ in i ugnen i ca 40 minuter ( beror på hur tjock laxen är )
Tisdag : Tacobullar i tortillabröd
Till köttbullarna behöver du :
1 kilo blandfärs
2 ägg
1/2- 1 påse Tacomix
1/2 tsk salt
Tillbehör,
Isbergssallad, rödlök , tomat, fetaost, tortillabröd, vitlökssås eller kanske en god salsasås.
Gör så här :
Som vanligt väljer jag att göra köttbullarna i ugnen- Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till köttbullssmeten. Och forma till små köttbullar, lägg alla på en smord plåt. Ställ in i mitten på ugnen och rulla dem så och då. Efter cirka 10 minuter kan du kolla om de är genom stekta,
annars kan du ha dem inne i ett par minuter till.
När köttbullarna är klara så fördelar du grönskaker, köttbullar och sås i ett tortillabröd,
Rulla ihop och klart att serveras.
Onsdag : Krämig pastagratäng
Du behöver till en form:
Färdigkokad ( al dente ) pasta
5-8 dl färdig köttfärsås
Söta körsbärstomater
Vårlök
mozzarella
Ostsås :
4 dl vispgrädde
100 gram mjukost med baconsmak (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med ostsåsen, häll upp grädde i en kastrull- häll över mjukosten och riven valfriost.
Låt det bli varmt och bara sjuda upp, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan Häll i pastan i botten, och häll den varma köttfärsåsen över. Lägg över klyftade körsbärstomater, och färsk klippt vårlök. Häll ostsåsen över, och toppa till sist med mozzarella över.
Smaklig måltid
Torsdag : ljummen kycklingsallad med fikon
Det som kan förberedas redan kvällen innan är att rensa kycklingen och tärna ner köttet i marinaden. Jag använde mig av 1 st färdiggrillad kyckling, men det går bra att bryna fileer också.
Marinaden :
1 dl olja från ”soltorkade tomater” ( burken)
Rivet skal av en citron samt saft från 1/2 citron
salt och lite cayenne
Rör ihop och rör ner kycklingtärningarna. Låt stå över natten.
Till salladen hade jag:
salladsmix, gott med ruccola och machésallad
körsbärstomater
Fårost
soltorkade tomater
Klyftade färska fikon
Rödlök
Oliver
Lägg sedan upp salladen på ett stort vackert fat, Vänta med kycklingen tillsist, och ringla även marinaden över salladen.
Klart att serveras.
Tidigare veckomatsedlar hittar ni HÄR
härlig matsedel som alltid…
ha en go söndag
Som vanligt massa gott på matsedeln.
Finns lust o tid för dig så är det jättebra om du vill köra veckomatsedlar under sommare också.
Ha en fortsatt trevlig söndag
Alltid bra med nye tips, så kjør på 🙂 Laget forresten laks med creme fraiche, krydderurter og philadelphiaost i går etter tips her fra deg. Det var sååå godt! Skal lage det igjen 🙂
Är tyvärr inte så duktig på att kommentera men jag vill passa på att tacka för en jättebra blogg. Jag läser den dagligen och jag vill gärna att du fortsätter med matsedeln, jag har fått många tips härifrån. Men om du vill ha lite sommarlov från den så förstår jag det. Trevlig sommar önska jag dig och din familj. kram
Hej 🙂
Midsommaren närmar sig snabbt, och din matsedel ger mig inspiration och fina tips inför stundande sommarfestligheter…så tack 🙂
…men såklart skall du med få semester…
Vad roligt.
Bloggen tar väl inte direkt semester någon gång.
Så önskar ni så forsätter vi med veckomatsedel även över sommaren.
Tänkte att man mest äter grillat å så denna årstid 🙂
Vilken härlig matsedel fastnade extra mycket för laxen med romsås:)
Hej fina du!
Du får gärna fortsätta med veckomatsedlar. Gärna med lite inspiration av sommarmat, tex grillat, saker som går snabbt att slänga ihop, mat för stranden etc. Vår familj ”veckohandlar” även på sommaren, fast kanske inte lika strukturerat.
Kram!
Vi gillar tanken med veckomeny, har sett att flera andra också har det så förra veckan började vi också så smått ge oss på det. Än så länge verkar det vara väldigt uppskattat och det kan vi förstå eftersom vi själva tycker det är en bra inspirationskälla när vi hittar det hos andra.
Sommarlov för menyn, eller inte, det får du själv bestämma och känna efter vilket som känns bäst för dej:)
Ha en fin vecka,
kramar
Som någon före mig sa, känn efter själv ang. veckomatsedeln. Jättekul med veckomatsedel, man får ju en massa goda tips. Jag kommer nog köra både kycklingsalladen och pastagratängen, ostsåsen verkar supergod. Ska nog ta den till mig!
Hej söta Jenny!
Måste bara kolla en sak. Visst använder du hemmagjord köttfärssås till den krämiga pastagratängen? Dum fråga kanske, men jag vill bara dubbelkolla.
Kram på dig!
Absolut, hemmagjord.
Jag brukar göra denna gratängen när jag får rester över på köttfärssåsen 🙂
Kram
Tack för svar. Jag älskar pasta i alla former, så detta ska jag laga! Hade ”ajvarkycklingen” i matlådan idag och den var mycket god! 🙂 Hade dock ingen honung hemma, men det gick bra ändå.
God måndag, och tack för alla smarriga recept!
Kram
Maja