Whaaaat, bara en vecka kvar till midsommar…
Måste ringa och höra vad vi ska ta laga och ta med oss tills dess 🙂 Letade runt lite i arkivet och här kommer lite av vad vi brukar ha för mat till midsommarbordet. Massa fler recept finns om ni söker i sökrutan. På köttbullar, bröd, sallader , pajer – jag plockade bara ut några här.
Västerbottenpaj
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 gram smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Lökpaj
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen kan serveras både kall och varm.
Minipajer ( tarteletter )
Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar
Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost
* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med . Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Serveras ljumna.
Fyllda krustader
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.
Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!
Gratinerad brietårta
Gratinerad brietårta är jättegott och enkelt.
Du skär av locket av den runda brieosten.
Fyller ”tårtan” med osaltade nötter och torkad frukt.
Ringla över honung och gratinera i ugnen på 200 grader tills den blir alldeles mjuk.
Servera med salta kex.
Lite mer traditionella ägghalvor med majonäs och kräftstjärtar.
Självklart lite gräddfil med klippt gräslök- det är ju ett måste.
Ett gott bröd är också ett måste 🙂
Till cirka 20 stycken rosenbröd behöver du:
50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special
1 ägg och vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler
En uppskattad silltårta hittar du HÄR
God fransk potatissallad hittar du HÄR
Köttbullar till midsommar hittar du HÄR
Jag återkommer om en liten stund med tips på fika,
till midsommar.
125 grader smör??? i västerbottenpajen ??? Du har en toppen blogg o helt fantastiska recept ??
Hej! Gillar dina supergoda recept! Kollade länken till ”sillatårtan” men kom inte rätt? Hittar inte recepten på den sidan!