Söndag och dags för förslag till veckomatsedel.
Hoppas ni hittar några alternativ som passar.
Måndag : Kycklingsallad
Kycklingsallad med :
Smörstekt kyckling kryddad med lite paprikapulver och salt,
isberssallad
gurka,
små plommontomater,
rödlök fetaost,
machesallad.
För en matigare sallad koka lite god pasta och vänd ner.
Tisdag : Fyllda paprikahalvor
Det här behöver du till 6 stycken halvor :
3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar
Gör så här:
ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.När den är klar, så vänder du ner creme fraiche, sambal oelek , salt och peppar. Låt sjuda på svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya. Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna. Täck de fyllda paprikorna med rikligt av mozzarellaost Och ställ in formen i mitten på ugnen, och gratinera tills osten har smält och fått fin färg.
Sedan är det klart att serveras med lite ris eller bara som de är !
Onsdag : Krämig Blomkålsgratäng med bacon
Gratäng innan gräddning
Det här behöver du :
1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
2 pkt bacon
4 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk röd pesto
salt och peppar
Ca 1 dl riven ost till gratinering
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Skär lagom stora buketter från kålhuvudet. Koka upp vattnet och lägg ner blomkålsbuketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig. Vänd ner grädde, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Sedan du smaka av med salt, peppar och lite pesto .
När blomkålen är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten.
Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över. Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter
Smaklig måltid.
Torsdag : Krämig gryta med fläskfile och kantarell
Det här behöver du :
1 putsad fläskfile
salt och peppar
smör
50 gram kantareller
3 dl creme fraiche
1 dl vatten
200 gram färskost – gärna med kantarell-smak
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
pasta
Gör så här :
Börja med att kokaupp vattnet till pastan.
Skär fläskfilen i centimetertjocka bitar. Bryn dem klara i en stekpanna tillsammans med katarellerna tills de är gyllenebruna, salta och peppra under tiden, häll i vattnet och låt sjuda upp. Rör sen ner creme fraiche, färskost, fond, kinesisk soya och låt sjuda upp igen. Smaka av med salt och peppar , och ev lite mer soya. Tycker ni att det är gott med bacon, så bryn det och strössla över tallriken innan den serveras!
Själva såsen är LCHF- så den kan serveras till broccolimos, blomkålsris eller lite gräddstuvadkål.
Fredag : Langos
Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering
Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen. Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter. Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene. Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av. Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering. Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.
Riktigt gott!!
YUMMI, vilken god matsedel. Langos var ett tag sedan jag gjorde men ÄLSKAR det, så goda så goda!!
Flera av dina recept kommer jag tillaga, du har en såå bra matsedel!
varierande och smakrik,Tack
P.S Fint att vi får titta in i ditt hem 🙂
Kul! 😀
Hoppas du gillar recepten.
Mycket bra tips som vanligt 🙂
I tex vitlökssåsen eller fetaostsåsen använde du ”örtkrydda”, undrar bara vilken sort/märke du kör med? 🙂
Jag har knorrs örtkrydda.
Men det går bra med vilken som 😀
Vilka bra tips till middagar, blir säkert någon av dem i veckan! Tips på godase dressingen till kycklingsallad är Rydbergs Mango Raja. Hur god som helst (bli det minst 1 gång i veckan). Igår hade jag både den goda såsen med fetaost till grillat samt kladdkakan med toblerone, hittade ingen vit toblerone så det fick bli den klassiska istället. Tackar för mycket bra och goda tips!
Roligt att höra.
Och tack för tipset – måste prova:-)
Jag älskar dina recept. Fasen vad du ger mig mycket inspration och variation till min vardag.
Älskar din matblogg ??
Den däe blomkålsgratängen måste jag testa nu i veckan. Låter himmelskt gott. Tack för tipset