Startar dagen med tips till nästa veckas matsedel 🙂
Hittar ni inget som ni tycker passar, är för krångligt, ni äter inte fisk .osv. Leta i kategorierna till höger i bloggen / i rullpilarna så hittar ni massor av middagsrecept.
Måndag: Kraschade potatisar med kyckling i krämig sås
Kraschade potatisar :
Små runda potatisat
Olivolja / Rapsolja
Salt och örtkrydda
Kyckling i ugn :
900 gram kyckling
Rapsolja
Paprikapulver och salt
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
2 msk kycklingfond koncentrerad
1 tsk (msk) sambal oelek
2- 3 msk chilisås , beroende på hur stark den är
salt och peppar
2 dl god riven ost
Gör så här : Häll över den varma såsen över kycklingen, ställ in i ugnen. ( Cirka 35-40 minuter ) Strö över osten när det är ungefär halva tiden kvar. Kolla så kycklingen är helt färdig. När potatisen är färdigkokt , häll av vattet och lägg potatisen på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till potatisen ( jag hade undersidan av ett glas ) pensla med olivolja eller annat matolja och krydda med örtkrydda / saltStäll in i ugnen tills potatisen fått fin färg.
Servera med kycklingsåsen och en god sallad.
Ställ ugnen på 225 grader. Koka potatisen ( med skal)
Lägg upp kycklingen i en ugnssäkerform delad eller filebitar, pensla med olja och krydda med lite paprika pulver och salt. Ta fram en kastrull på spisen och rör ihop grädde , creme fraiche, fond, chilisås och sambal oelek och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.
Tisdag : LCHF – paj
I denna pajen hade jag :
4 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
1 tsk chili pesto
2 dl riven ost
smör
1 stor skivad tomat
1 1/2 kyckling file
1 rödlök
och färsk spenat
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 – 200 grader.
Tärna och stek kycklingen. Smörj formen, och strö över lite riven ost i botten.
Varva kyckling, spenat, lök och tomat. Vispa ihop ägg , grädde med salt och peppar, jag vispade ner lite chili pesto. Kan tänka mig att lite sambal oelek
också kan ge god smak. Häll över grädd blandningen över fyllningen och strö ost över.
Har du en större form så kan det behövas göra en lite större grädd- och äggstanning.
Gratinera sedan i ca 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.
Serveras med en god sallad.
Onsdag : Laxlasagne
Det här behöver du :
Färska lasagneplattor
400 gram lax
25- 50 gram spenat ( Jag hade fryst )
Ostsås :
25 gram smör
6 dl gräddmjölk 50 /50
4 msk vetemjöl
3 dl riven valfri ost
salt och peppar
2 dl ost till gratineringen.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225- 250 grader. Tärna laxen i små mindre bitar. Smält smöret i en kastrull, Häll upp gräddblandningen men spara lite vätska som du vispar ihop med vetemjölet till en slät smet. Rör ner blandningen i gräddmjölken och låt sjuda upp under tiden du vispar, det ska tjockna. Smaka av med salt och peppar och dra bort från plattan- rör ner osten och rör tills osten har smält ordentligt.Varva lasagneplattor, lax, spenat och ostsås. Börja och avsluta alltid med ostsåsen.Strö över lite ost över gratängen och gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 25- 35 minuter. Eller tills den är färdig. Klar att servera med en god sallad.
Torsdag: Sparris och broccolisoppa med kokta ägg
Det här behöver du :
500 gram färsk broccoli
1 knippe färsk sparris
1 gullök
olivolja
salt & peppar
2 buljongtärningar
Grädde / vatten
Serveras med kokta ägg.
Gör så här:
Skala och hacka löken, fräs i olja så att den blir glansig.Skär bort hårda stammar på broccoli / sparris
Häll i rikligt med vatten, salta, smula i buljongerna och lägg i broccolibuketterna och sparrisen. Låt grönskakerna koka mjuka och häll av nästan allt vatten.
Men spara 1 dl, mixa sedan soppan slät och häll i vatten/ grädde till önskad konsistens.
Smaka av med lite salt och peppar.
Häll upp i fina skålar, och servera med kokta ägg
Fredag : Köttfärslimpa med färskost & bacon
Du behöver för 5-6 portioner :
1 kg köttfärs
smör
1 finriven gullök
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1/2 dl mjölk
nymalen peppar
1 tsk salt
2 askar med färskost ( smaksatt)
1 pkt bacon.
Serveras med kokt potatis och brunsås
Gör så här:
Ställ ugnen på 175- 200 grader.Blanda ströbröd, grädde, mjölk , salt och peppar i en skål.
Rör även ner bägge äggen i denna gräddblandning, och låt detta sedan stå och dra en stund.Riv sedan ner löken och rör ner hela gräddblandningen ner i smeten med köttfärsen.Dela köttfärssmeten i två delar, och platta sedan ut dem brevid varandra på plastfolie. ( Se fler bilder i länken nedan)Strimla baconet och bryn detta, fyll köttfärssmeten med bacon och färskost. Och rulla ihop de bägge delarna till en köttfärslimpa.Lägg i en smordform, och ställ in i ugnen i ca 40- 50 minuter.
Servera med kokt potatis och brunsås.
Tack för veckans matsedel! Alltid lika kul 🙂 Allt verkade gott!
Ha en mysig morsdag <3 kram
Hej
Matsedel, tack 🙂
Önskar en fin morsdag!
Hej Jenny! Hittade din blogg för några veckor sedan och nu måste jag in och kika minst en gång om dagen =)
Har man idétorka så hittar man alltid något i din blogg, annars brukar det vara som så att man bara hittar någon enstaka rätt som man har lust att prova men här hittar man alltid något mumsigt!
Har provat en del av dina recept och hittills så har alla vart mycket goda!
Vad roligt att höra!
Glad jag blir 😀
Gjorde laxlasagnen igår, grymt smidig att göra och så god. Älskar att leta recept här på din blogg, så tack för all inspiration! 🙂
😀 Vad roligt att höra.