.Lite middagstips till veckans planering.
Enjoy! 🙂
Måndag : Fiskgratäng med räkor
Det här behöver du :
1 kilo potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar
600 gram torsk eller sej
en klick smör
ev. fiskspad
2 msk hummerfond + 1 dl vatten
4 dl grädde
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl
Garnering : Handskalade räkor
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och koka potatisen. Pressa potatisen igenom en potatispress, eller mosa den medan du vispar ( för hand eller med elvisp ) tillsätter du äggulorna, oljan och salt & peppar. Skär fisken i bitar och lägg ut på en smord form , salta och peppar och ställ in i ugnen i 10 minuter. Ta ut och spritsa runt potatisen , eller har du som jag ingen sprits just för tillfället så går det bra att klicka ut den som jag gjorde. Under tiden gör du såsen , värm upp en kastrull med smör och häll i ev fisk spad från fisken i ugnen. Häll i grädde, fond, och vatten vispat med vetemjölet ( redningen) . Smaka av med citron och lite salt och peppar. Häll sedan såsen över fisken och ställ in i ugnen – tills gratängen är klar och har fått fin färg. Cirka 15 minuter.
Toppa med handskalade räkor precis innan servering.
Tisdag : Köttfärsfylld långfranska
Du behöver :
En långfranska Mozzarella eller annan ost till gratinering.
Gör så här: Servera sedan genast med en god sallad.
Onsdag : Kycklingenchiladas
500- 600 gram köttfärs
smör
1 gullök
1 vitlök
1/2 burk fylliga tomater
100 gram färskost ( tillexempel cantadou )
Salt & Peppar
2 tsk sambal oelek
Ställ ugnen på 225 – 250 grader
Skär ett snitt längst långfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfärsblandningen eller så kastar du det)Värm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vänd ner färsen och bryn klart. Rör ner tomatkross, lite chilisås och färskosten. Smaka av med salt och valfria kryddor. När köttfärsröran är genom varm så fyller du långfranskan med färsen-toppar med ost och gratinerar i mitten på ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fått en fin färg.
Det här behöver du :
Det här behöver du :
6 mjuka tortilla bröd
cirka 900 gram kycklingfile
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk råsocker ( går bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Stek kycklingen, och löken i olivolja eller smör. Värm upp en kastrull, lite olivolja och fräs vitlöken snabbt häll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek i kastrullen låt puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , så smaka av med lite örter – timjan, basilika eller . Rör ner några skedar av tomatkrossen i kycklingen, så att den blir såsig. Fyll upp tortillabröden med kycklingröran och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över god ost. Ställ in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fått en fin färg.
Servera genast med en god sallad och vitlökssås!
Torsdag : Ungsbakad choritzo
Det här behöver du:
5- 6 st Choritzokorv
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl bostongurka –
eller om man så önskar är det gott att byta upt bostongurkan mot en god lagrad ost.
Salt och peppar
Toppa med riven ost
Körsbärstomater + olivolja och flingsalt
Potatismoset :
10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt
Gör så här:
Skala och koka potatisen. Ställ ugnen på 225 grader. Skär ett snitt över korven, rör ihop fyllningen.Fyll korven och strö över rikligt med ost och lägg i en form. Lägg även dit körsbärstomaterna, och ringla över olivolja och lite flingsalt över tomaterna. Ställ in i ugnen och gratinera i ca 20 minuter eller tills tomaterna och korven blivit klara.
Och gör potatismoset så här:
Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp. Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
Fredag : Kräftpaj
Till kräftpajen behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning :
2 burkar med kräftstjärtar a´170 gram styck
1/2 purjolök
1/2 dl klippt färsk dill
1 1/2 dl grädde
2 stora ägg
Salt och peppar och lite cayennepeppar
Gör så här:
Mät upp mjöl i en bunke, tärna i smör och häll i 2 msk kallt vatten.
Arbeta ihop till en deg och platta ut i en form ( ca 24-26 cm )Ställ kallt i 30 minuter.
Ställ ugnen på 225 grader, och picka pajdegen och förgrädda i ca 10 – 15 minuter.
Rör ihop 1 1/2 burk med kräftstjärtar ( resten sparas till dekorering ), med dill och hackad purjolök . Bred ut kräftblandningen sedan i det förgräddade pajskalet.Mät upp grädde i en skål, och knäck i äggen- vispa ihop detta lite lätt för hand.Salta & peppra gräddblandningen och smaka av med lite cayennepeppar. Häll blandningen över all kräftfyllning. Ställ sedan in i ugnen i ca 15- 20 minuter till – tills den fått vacker färg.Dekorera sedan med kräftstjärtar, citron och dill.
Klar att servera
Godmorgon…Ser verkligen gott ut alla goda o fina maträtter.
Men en fråga…Äter ni aldrig vanlig svensk husmanskost hemma ? Tycker att det är så synd att det försvinner mer o mer från bloggar ?
Här blir det vanlig svensk kålpudding , hemma kokt ärtsoppa , kalpos mm.
Nu är mina barn större ju,men dom är uppväxta på husmans kost.
Idag blir här hemmagjort pytt i panna på rester med hemkokta rödbetor.
Kanske man ska börja blogga om den svenska husmanskosten *L*
NU ÄR DETTA INGEN KRITIK MOT DIN MAT, eftersom jag följer din blogg gillas den ju. Bara en tanke o fråga
Kram
Hej 🙂
Vi äter mycket husmanskost, men försöker att inte upprepa recepten om och om igen på bloggen så ofta.
Kålpudding, köttfärslimpa, korvstroganoff, Köttbullar potatismos, stekt fläsk med löksås, ärtsoppa, pyttipanna, och fisk med mos. osv.
Alla recept hittat man på bloggen, men sen försöker jag att variera mej och blanda in lite nytänk och mat från hela världen 🙂
Hoppas du fått en fin start på veckan.
Kram
Kräftpajen såg verkligen mumsigt ut,så den blir det nog till prova denna vecka 🙂
Tack för en jättebra blogg..
Som jag älskar din blogg 🙂 Skulle vara kul att få dela med sig av några sås recept och marinader som vi brukar göra, tyvärr har jag inte tid med egen blogg. Men du kanske vill ta emot lite recept att man kan få dela med andra?! 🙂 Kul att testa nytt! Ha en underbar dag! Kram från soliga Gotland 🙂
Vad glad jag blir.
Såser och marinader hittar du en del om du söker i sökrutan till höger om bloggen.
ELler bland såser i kategorierna ( rull-listorna)
Jag tar Gärna emot tips på sås och marinader 😀