Vårrullar
120 g filodeg, fryst
1 dl glasnudlar, kokta (ca 15 g okokta)
120 g nöt- eller fläskfärs
1 st salladslök, strimlad
1 msk ingefära, färsk riven
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1/2 st schalottenlök, finhackad
1/2 st morot, liten, fint strimlad
2 msk soja
1/4 tsk socker
1 tsk maizena majsstärkelse, löst i lite kallt vatten + lite extra som ”lim”
0.5 msk chiliolja
ca 4 dl neutral olja, att fritera i
15 st fina salladsblad
1 bunt färsk grönmynta
Nouc cham:
1 st vitlöksklyfta, finhackad
0.25 st röd chilipeppar, fint strimlad
2 msk risvinäger
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 tsk socker
5-6 st myntablad, färska
Lite morot och gurka i mycket tunna strimlor
Gör så här
Vårrullar
Låt filodegen tina.
Lägg under tiden ner glasnudlarna i en kastrull kokande vatten med en aning salt i.
Lyft bort kastrullen och låt nudlarna stå 3-4 minuter.
Sila och spola med kallt vatten.
Låt rinna av och ställ åt sidan.
Fyllning:
Fräs färsen.
Blanda sedan ner allt övrigt utom maizena och glasnudlar.
Låt det puttra 7-8 minuter.
Tillsätt sedan maizena som först blandats ut väl i några msk kallt vatten.
Klipp de kalla glasnudlarna i bitar med kökssaxen.
Blanda ner i den frästa färsröran.
Låt allt svalna.
Vårrullar:
Filodeg torkar blixtsnabbt, Täck över degen med en fuktig handduk och ta bara fram ett degark i taget när du gör vårrullarna.
Vik försiktigt ut filodegen, ett ark i taget.
Skär eller klipp ut fyrkanter ca 12×12 cm.
Lägg på drygt 1 msk av färsfyllningen nära det ena hörnet.
Vik över det hörn som är nära fyllningen, vik sedan in de två sidflikarna och rulla ihop det hela som ett paket (mot det sista hörnet).
Limma ihop skarven med lite maizenamjöl utrört i vatten så att paketen blir täta.
Fritering
Fritera i fritös eller i panna. Använder du panna så var försiktig. Fritera några rullar i taget, 3-4 minuter eller tills de fått fin färg.
Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Nouc cham : ( Chilisåsen) -som jag tyvärr inte hann få med på bild. 🙂
Blanda allt i en skål och se till att sockret löser sig ordentligt.
Häll upp i fina serveringsskålar för gästerna att doppa sina egna vårrullar i.
Vid servering
Lägg till serveringen upp vårrullarna ihop med salladsblad och mynta.
Låt gästerna rulla in varje vårrulle i ett salladsblad och med några myntablad i varje knyte.
Doppa till sist ”rullarna” i nuoc cham
Smaklig Måltid! 🙂
Har du kanske något recept på vegetariska vårrullar? 🙂
Ja, det finns i kategorin vegetariskt. 🙂