God kväll i stugorna,
Hoppas du har en fin lördag, det har vi haft och har. Här ska vi snart börja på med middagen. Idag fick barnen välja (allt utom tacos) Och efter en röstning så blev det hembakad pizza, och det gillar alla och man får välja precis vad och hur mycket man vill ha på sin bit. Vad brukar du välja för pizza ?
Såg att jag inte hunnit visa denna bilden från häromdagen då jag än en gång ”möblerat” om i glasverandan.
Kistan är ett fynd från blocket, som jag bara målat om.
Sen såg jag att jag fick frågan om jag inte hade recept på källarfranska- och visst har jag det 🙂 Har bakat det massor, och det är gott och väldigt enkelt att göra. Sen finns det finns många varianter på källarfranska hur många som helst faktiskt , men detta är den som jag brukar baka. När jag inte har rågsikt hemma så brukar jag baka med bara vetemjöl, och de blir kanonbra det med.
Kanske något att baka till morgondagens söndagsfrukost?
Det här behöver du :
5 dl fingervarmt/ ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2 tsk salt
1msk rapsolja
1 msk flytande honung
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, och rör ut med lite av det ljumna vattnet, när jästen löst sig tillsätt resten av vattnet. Blanda i resten av ingredienserna och tillsätt så mycket mjöl det behövs för att få en smidig deg- arbeta degen väl. Täck med plast eller en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda degen, och dela den i fyra längder och dela dem i ca 6 bitar vardera. Doppa snittsidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225 grader . Cirka 10 – 15 minuter.
Klart.
Söker ni lite inspiration till olika fyllningar och pizzabotten,
så hittar du mina tidigare pizzarecept HÄR
Du är flitig du jenny. Önskar jag hade hälften av din energi.
Kramisar
Halloj
Bakar aldrig, eller gör högst kola snittar vart 5 år. Provade ditt recept på kladdmuffins, helt ok. Jag e verkligen glad att du ger oss massor av bra tips om mat! Tack. Kistan är så snygg!
Vad roligt att höra:-)
Tack!
Hej Jenny! Det vore kanongott med nybakat till söndags-frukost, men jag kan ju inte vänta i över 1,5 timma innan mat (med all jäsning). Vet du nåt bröd som man kan baka på kvällen, sedan lägga i frysen och ta ut och grädda på morgonen?!? Hoppas du förstår vad jag menar! Tack för all inspiration du ger!!!
Ja, du menar kalljäst bröd.
Jag har inte bakat det på evigheter. Men kan du inte googla på kalljäst bröd.
Ha en fin valborg. Kram
Kan man undvika honung?
Absolut, ta sirap istället 🙂
Går det att frysa dessa bullar?
Absolut 🙂
Om jag inte heller har rågsikt hemma ska jag ersätta dessa 3dl med vanligt mjöl?
Ja, det går bra, de blir bara lite luftigare & ljusare.
Vad menas med snittsidan? 🙂 gör de nu till mig & sambon! Längtar redan, ser jättegoda ut!
Den sidan du har skurit.