Söndag- och nu blir det ännu en veckomatsedel för den nya veckan som kommer.
Måndag : kålpudding med lingon
En maträtt som du snabbt kan göra LCHF- vänlig ( uteslut helt enkelt bara sirapen )
Det här behöver du :
cirka : 1/2 kålhuvud
1 gul lök
25 gram smör
1 msk sirap
salt och peppar
600 gram köttfärs
1 dl grädde
1 msk fond
salt och peppar
Till såsen :
4 dl vatten
1 dl grädde
1 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
red av med philadelphiaost tills såsen blir så tjock som du önskar
Gör så här :
Blanda köttfärsen i en skål med grädden, fonden , salt och peppar och låt stå kallt under tiden du börjar med kålen. Ställ ugnen på 175 grader och ta fram en ungssäkerfond.
Ta bort de yttersta bladen och den hårda stammen. Strimla ner ungefär hälften av kålen och värm upp en stor djup panna, smält smöret och fräs kålen mjuk och gyllene. Håll koll så att den inte bränns. Ringla ner sirapen på slutet och lite salt och peppar.
Vänd ner kålstrimlorna i skålen med färsen och blanda om. Platta ut i formen och grädda i mitten på ugnen i cika 45 minuter- eller tills färsen är genomstekt.
Under tiden gör då såsen i samma stekpanna som du fräst kålen i, mätt upp vatten, grädde, fond, soya. Låt puttra en stund och red av såsen med philadelphiaost till önskad konsestens- går bra med maizena också, om du bara har det hemma.
Serveras sedan till en krispig sallad.
Tisdag : Krämig laxlåda
Denna maträtt kan snabbt göras LCHF- vänlig genom att byta ut chilisåsen mot sambaloelek , eller lite cayennepeppar.
4 laxbitar
1 1/2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 skvätt med chilisås ( beroende på hur starkt du gillar)
Salt
Gratinering : Riven ost.
Serveras med potatis
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg laxfilerna i smord form , rör ihop creme fraiche, grädde och chilisås i en skål. Smaka av med salt. Häll över såsen över fisken och riv över rikligt med god ost.Gratinera i ugnen tills fisken har en innerteperatur på cirka 58 grader. ( cirka 15- 20 minuter)
Servera med kokt potatis och en god sallad.
Onsdag : Soppa med pasta & kyckling
Du behöver till ca 5-6 personer :
500 gram kycklingfileé
Smör
8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
2 1/2 dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar
purjolök
salt och peppar
Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)
Gör så här :
Bryn kycklingen i smör. När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt. Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten. När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar. smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar. Toppa med en god ost , och med en god bröd bit.
Innan servering så toppar du soppan med purjolök
Torsdag : Kycklingwrap med kall sås.
Det du behöver är:
Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd eller tortillabröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök
Såsen :
Valfri chipsdip + gräddfil
Gör så här :
Blanda alla goda tillbehör i brödet och sen är det klart att äta!
Fredag : Fläskytterfile i krämig sås
Det här behöver du :
1 fläskytterfile
2 dl grädde
2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost
1 msk soya kinesisk
1 msk oxfond
1 tsk vinbärsgele
salt och peppar
Friterad pommes och en god sallad.
Gör så här :
Skär filen i tunna skivor och stek i en stekpanna med smör tills de är genomstekta.
Häll över vätten, fond, soya och låt puttra upp. Ta upp köttet och vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och gelé .
Och lägg ner köttet igen.
Servera sedan med nyfriterade pommes och en krispig grönsallad
Godmorgon
Tack för veckomatsedeln:)
fina bilder från kalaset!
Mmmmmums!
Fredagens rätt är min favvo!! Så god! Fast jag tar fläskfile ( gillar inte fläskytterfile??!!) Testa den, ni som inte gjort det.
Får ha en brk Philadelphia hemma nu för tiden, det verkar du ha i det mesta, Jenny 🙂 Gott, gott.
Ha en fin dag!
Kraaaam
Otroligt fin blogg som både rymmer mat och inredning. Har en fråga var man kan hitta den fina ljuslyktan som du fotat den 13/4 på kvällen. Vet du märket?
Hej!! Undrar bara vilken fetthalt du använder på grädden?
Tack för en bra blogg 😉
Jag använder alltid vanlig vispgrädde 🙂
Hej! Är det Oxfond du använder i kålpuddingen ? Det står bara fond ?! Med vänlig hälsning,
Jag hade Oxfond, men man kan ha vilken fond man vill 🙂
Tack för flera goda matrecept, alltid roligt med något nytt.
Förra veckans laxrecept kommer vi göra många många gånger till:)
Jätte god vecka! tack för goda recept. Nu väntar vi på veckans recept =)
Kommer snart
Hej! Jag gjorde din kålpudding idag för första gången. Blev lite konfunderad över vad jag skulle göra med löken, och så står det att man ska strimla hälften av kålen, men det står inget om andra hälften! Jag strimlade all kål och blandade med färsen och löken lät jag fräsa med kålen.
Man kan göra precis som man vill. Jag hade en såstor kål, så jag sparade ena halvan 🙂