Veckans Schlagermeny

Gooooodmorgon gooodmorgon !

Onsdag igen, och nu var det då dags för final-meny 🙂  Vad har ni för planer på lördag ? Ska ni kolla på finalen hemma , har ni gäster eller är ni bortbjudna. Vi väntar finbesök från Öland- min gravida systeryster ( vecka 37 nu ) och hennes fina familj.  Vi gillar Mello- lika mycket och kommer nog diskutera fram vilka vi tycker är värdiga vinnare och vilka som inte borde vinna.

Denna veckans schlagermeny börjar med en soppa :
Krämig Sparrissoppa

Här kommer orginalreceptet  ( 6 – 8 st) :

500 gram färsk sparris
5 scharlottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt & peppar

Gör så här:
Skala sparrisen och skär upp i 1 centimetersstora bitar.  Men lämna själva topparna till garnering. Koka sedan allt i lättsaltat vatten, i cirka 3-4 minuter ( topparna tills de är mjuka ) Under tiden kan du hetta upp en annan kastrull med olivolja, hacka löken och fräs glansig i en kastrull- häll över vinet och buljongen + grädden och låt koka upp. Lägg i sparrisen i gräddsåsen ( men inte topparna) och låt koka i 10 minuter. Mixa sedan allt slätt , smaka av med salt och peppar och häll upp i skålar/ tallrikar.Dekorera med sparristopparna.

Smaklig spis

Varmrätten :

Cordon Blue, med klyftpotatisar och rosepepparsås 

IMG_0757

Till 4 personer

10 – 12 potatisar
olivolja
3 msk ströbröd
Flingsalt

4 kycklingfiler
4 ostskivor  ( valfri ost )
4 påläggsskinkor ( rökta)
1 dl ströbröd
1 dl mjöl
1 vispat ägg.

Serveras med Rosepepparsås & en krispig sallad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200-225 grader.Skrubba eller skala potatisen och dela dem i lagom stora bitar.
Pensla potatisen med rikligt av olivolja och strö sedan ströbröd över dem, salta och ställ in i mitten av ugnen.Under tiden så kan du ta fram kycklingfilerna och dela dem så att du får två tunnare fileer, banka dem ytterligare tunnare med en kötthammare. Vispa upp ett ägg, och mät upp mjöl på en tallrik och ströbröd i en annan. Förbered så att du har ostskivorna och skinkan tillgänglig.Lägg sedan en ostskiva och en skinka emellan varje kycklingdel ( det ska alltså vara kyckling, ost, skinka och en kyckling över detta)Hetta upp en stekpanna med smör, och under tiden doppar  du kycklingen i mjölet, bägge sidor, sedan samma med ägget och till sist ströbördet.

Smörstek dem sedan några minuter på varje sida, på medelhög värme , kolla att kycklingen är färdig.  Och servera sedan tillsammans med den goda potatisen och den hemmagjorda rosepepparsåsen.  Receptet på såsen kommer snart dyka upp, den får ett eget inlägg så att det är lättare att hitta bland kategorierna här på bloggen.

 Servera middagen med en krispig sallad.

Efterrätten :

Bananoffe Pie, med krämig och len gräddkola

IMG_8705
Det här behöver du :

1 burk sötad kondenserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
3- 4 bananer
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

IMG_7283
Kondenserad mjölk :
Detta är en en burk med mjölk , men där vattenmängden minskats och där man i den sötade versionen tillsatt mer socker. Jag använder bara den sötade kondenserade mjölken när jag bakar , det finns även osötad. Man brukar hitta den kondenserade mjölken bland bakprodukterna. Men jag har även sett att i vissa butiker kan den stå bland de internationella varorna.

Klä sedan insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret.
Smula digestivekexen för hand eller i en matberedare. Blanda med smöret. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Finhacka daimen. Vispa grädden fast. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen.  Ställ kallt fram till servering. Precis innan servering skala och skär upp bananen , lägg bananmynten över kolakrämen, bred över grädden

Och toppa med ytterligare lite skivad banan och  den goda daimkrossen.

Smaklig fika !

0
Prenumerera
Notis om

16 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Oj vad gott det ser ut! Älskar cordon blue 🙂

Lördagen kommer att innehålla ett-års kalas för en liten stumpa (ej vår egen) och sedan blir det hemfärd för mysmiddag med familjen och mellokväll. Sexåringen är full av förväntan om Yohio kommer att vinna eller inte 😉

jennysmatblogg
Reply to  Helle / made by Helle
11 år sedan

Ja visst är det gott!
Melvin hejar på Sean Banan – och det gör hans kusin som kommer hit också. Ha ha..

carina
11 år sedan

Såg verkligen mumma ut,speciellt efterätten 🙂
Vi kommer tillbringa helgen i fjällen (Björnriket),vi åker imorgon & hem på söndag.
Vi blir 2 familjer,4vuxna & 5 barn,ska bli riktigt skojigt …

jennysmatblogg
Reply to  carina
11 år sedan

Hoppas ni får en riktigt fin fjäll-semester 🙂

11 år sedan

Den där pajen såg farligt god ut 😉 Jag hejar på Ralph Gyllenhammar såklart!!!

jennysmatblogg
Reply to  Martina
11 år sedan

Jag har ett par favoriter. Ska bli kul att se alla uppträda igen. 🙂

11 år sedan

Gud vad efterrätten såg god ut! Kolacremen vill man ju bara äta med sked 😀 haha!

jennysmatblogg
Reply to  Charlotte
11 år sedan

Jag vet charlotte- den är god dessutom. Att bara äta med sked 😉

Anna
11 år sedan

Åh det där såg gott ut – måste provas 🙂 Jag bara älskar din blogg – så många goda recept du lägger ut och rätterna är oftast väldigt enkla att tillaga – sånt gillar jag 🙂 Recept med 20 olika ingredienser slutar jag ofta läsa innan jag ens börjat 😀

Igår provade jag förresten ditt recept på Fläskytterfilé med krämig sås och pommes; och gud så gott det var! Smaken på såsen var ju gudomlig 🙂

Ha en bra dag!

jennysmatblogg
Reply to  Anna
11 år sedan

Vad roligt att höra – det värmer verkligen att läsa sånna här kommentarer 🙂
Ha det bäst!

Kram

Ingela
11 år sedan

Älskar också schlagern!! Finalen har jag alltid hos mig, vi bjuder ett annat par, så har vi gjort i många år. Förrätt blir rensteksröra på smörstekt toast, ädelostfylld kyckling i underbar sås, potatisskivor med cheddarost på, till dessert en flarntårta med fyllning o exotiska frukter. Det tror jag på:) Har ingen eg favorit, men gillar State of drama, hoppas på dom!!

jennysmatblogg
Reply to  Ingela
11 år sedan

Låter smaskens den där menyn, Ingela.
Vilken tid kan jag dyka upp 😉

Anna
11 år sedan

Jo apropå mellon – här hejar vi på Yohio o Ulrik Munther – hoppas någon av dem går till final! Dottern, 8 år, hejar dock på….inte helt otippat: Sean Banan 😀

Sanna
11 år sedan

Hej!

Stort tack för en toppen-blogg! Kikar in varje dag och inspireras till tusen!
Fullkomligt älskar din inredning och stil, precis i min smak! Har en fråga som inte hör till inlägget men som jag hoppas kunna få ett litet svar på ändå 🙂
När ni satte pärlspont, köpte ni nya lister då till dörrkarmarna? Vår hantverkare menar nämligen att vi måste köpa nya
för att pärlsponten kommer ”sticka ut” då den är tjockare? Har du något smidigt tips att dela med dig av?

Tusen tack igen för den dagliga glädjen 🙂

Mvh, Sanna i Luleå 🙂

11 år sedan

Åå allt såg jättegott ut .. Vi ska få besök av min mamma och hos oss blir det gratinerad oxfilé med persilje kräm och en irish coffie till dessert

Eva
11 år sedan

Mmmm ser gott ut! Du vet väl att det finns en burk med karamelliserad mjölk nu som står bredvid den kondenserade mjölken i affären.
Den är redan färdig och ska inte kokas.

Undrar bara varför inte texten syns riktigt i fönstret när jag fyller i namn och e-post?? Bara som små svarta prickar längst ner i kanten.
Ha en trevlig helg:-)

Nästa inlägg

En bakdag

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x