Vet inte riktigt vad vi ska kalla dessa gobitar för. Det är ju inte precis som praliner – men i ungefär i samma storlek. Jaja.. chokladpraliner eller små chokladskålar får vi väl kalla dem i vartfall.
Thelma och jag gjorde dessa i lördags till Mello- de var försvinnande goda.
Det du behöver till cirka 20 – 25 stycken bitar
Små folieformar till te.x knäck
100 gram vit choklad
Moussen :
1/2 gelatinblad
1 äggvita
1 äggula
1/2 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
1 – 2 msk pressad citron
Gör så här :
Smält chokladen och placera ut formarna på en bricka.
Använd dig av en brödpensel och pensla formarna med ett tunt lager choklad – 2 gånger om det behövs. Ställ svalt mellan gångerna.
För att lättare få ut chokladen ur formarna så frös jag dem efter att jag penslat dem, det är lite pyssligt, men det går. När du fått ut chokladskålarna låt dem stå svalt medan du börjar med moussen.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Sen vispar du äggvitan i en skål, till ett hårtskum – viktigt att visp och skål är rena och torra. Vispa sedan ägggula och socker i en annan skål och grädden i en tredje, vispas ordentligt fluffig. Kramar ur allt vatten ur gelatinbladet och värm upp en kastrull på spisen – svag värme, med citronsaften och lägg i gelatinbladet under omrörning. Gelatinet ska bara smälta, sedan rör du ner det i ägguleblandningen. Vänd sedan ner grädden och allra sist äggviteskummet, vänd tills du fått en slät mousse och klicka eller spritsa sedan ut i chokladformarna.
Precis innan servering – riv över lite citronskal.
Sparar genast receptet 😛
Ja det gör du rätt i Åsa. 🙂
Ser smaskiga ut! Det verkar så krångligt att få ur chokladen ur formen sen. Jag provade en gång när jag skulle göra julgodis men det kan sammanfattas med att det inte gick så bra. Så tack för tipset om att frysa ”skalen” – ska testa det.
Lycka till 😀
Mums! Detta måste provas till melodifestival-finalen nu på lördag 🙂
Kan moussen göras flera timmar i förväg?