Kikar förbi bloggen med ”dagens recept” nu innan jag ska till tandläkaren med Melvin. Sen ska vi ge oss iväg till tv-spelsbutiken och titta på ett bilspel som han har önskat sig. Jonathan hämtar Nomi idag, och hon skulle ha med sig tre kompisar hem. Gissa om hon var taggad för det, bästa dagen liksom 🙂
Iallfall den här soppan tycker jag passar bra till lunch eller lättare middag eller varför inte till förrätt. Extra plus är att den är vegetariskt och kommer serveras flera måndagar hemma hos oss, soppan får betyget fyra tallrikar av fem.
Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
2 stycken grönsaksbuljong
2 msk strösocker
Salt
Citronpeppar
och lite cayenne
Några knippen färsk persilja
4- 5 färska ägg
1 dl riven prästost / eller annan lagrad smakrik ost
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader och börja sedan med tomatsoppan. Hetta upp en kastrull / stekpanna (som tål ugnen) med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och citronpeppar, eller mera kryddor och om så önskas. Låt puttra på svag värme med lock över i en kvart tjugominuter. Knäck sedan försiktigt ner äggen , klipp över örter och riv över osten.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 6-9 minuter, beroende på hur du vill ha äggen. Löskokta så räcker 6-7 minuter och något längre för krämiga ägg.
Hej Jenny! Min fråga är, stannar äggen ”ihop” när man knäcker ner dem? Mvh Lina
Färska ägg ja- mindre färska , nej 🙂