Och så har jag tre förslag på varmrätter till nyår. Beroende på vad man vill äta till nyår : Oxfile, fläskfile eller kanske kycklingfile ! 🙂
Fläskfile i krämig gorgonzolasås.
Fläskfilen kan bytas ut mot oxfile och även mot kycklingfile.
Det här behöver du till 4-5 portioner:
6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé salt och peppar
Gorgonzolasås :
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1-1/2 dl grädde salt och peppar
Toppa med klippt fin persilja
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och grädda iugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.
Smaklig måltid
Kyckling med råstekt potatis och rödvinssås.
Det här behöver du för 4- 5 personer :
12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora Kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssås :
Smör 2 scharlottenlökar 1 dl vatten 3 dl rödvin 4 msk koncentrerad kycklingfond 1 /2 tsk timjan 1 msk tomatpure salt o vitpeppar ev . majzena
Gör så här:
Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .
Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
Oxfile med potatisbakelse och rödvinssås
För 4 personer
700- 800 gram oxfile
4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle)
8- 10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost ( valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost
Hemmagjord rödvinssky
Gör så här:
Ta fram oxfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad. Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar. Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57 grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt. Under tiden gör du potatisbakelserna, riv potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost. När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) . När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt smördegspaketen till frasiga potatisbakelser.
Är det bäst att ha fast potatis då man ska riva den och göra bullarna? tack för en superblogg, hittar in hit ett par gånger om dagen och får inspiration!
Hur mycket till första receptet är ”2 putsade fläskfilé”? Är det två st 500 g eller 2 st 1 kg?
Tack för svar! Tänkte laga det till nyår!
Rullarna blev succé i nyår. Ska även pröva dem med smaksatt färskost.
vi hade kyckling och gorgonzola ostsås till och grönsaker. Dijon senapen höjde gorgonzolan till otroligt goda höjder