Saftig mjuk pepparkaka (äggfri)

Detta blir en riktigt saftig mjuk pepparkaka som bara blir godare om den får stå och dra till sig en dag eller två . Jag vände i ett par msk lingon från frysen och hackade ner några bitar choklad  – men den är god precis som den är också.

Mjuk pepparkaka recept

Det här behöver du för att baka mjuk sockerkaka  : 

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk kanel + 1 tsk malda nejlikor + 1 tsk mald ingefär + 1 tsk bikarbonat
100 gram smör
2 dl grädde / mölk
1/2 dl sirap
Ev. ett par msk färska lingon eller grovhackad choklad

Smör och pepparkakskross till formen

Så här bakar du mjuk pepparkaka : 
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden  och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.

Doftar verkligen juligt i hela huset.

0
Prenumerera
Notis om

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sarah Adolfsson
10 år sedan

Så mumsigt. Förra helgen gjorde jag mjukpepparkaka med nutellafrosting efter Leilas recept. Blev oxå galet gott.

T
10 år sedan

En liten fråga…ska det vara mjölk eller grädde i? Står olika i recept o beskrivning. Eller går det kanske bra med vilket som?
Tack för en härlig, inspirerande och mysig blogg!!

Jennys_matblogg
Reply to  T
10 år sedan

Tack vad roligt att höra 🙂
Japp, det går bra med vilket som.

Veronica
10 år sedan

Tack för ett äggfritt, det ska jag genast göra till pojken. Han kommer bli överlycklig! Ha en bra dag och tack för en inspirerande blogg.

Sandra
10 år sedan

Jag bakar denna kakan just nu, det doftar ljuvligt i huset!
Tänkte på en sak, skulle inte du någon gång kunna visa vilka formar mm du använder? Man brukar ju alltid få lite favoriter och jag tycker det hade varit intressant att till exempel veta vad du gillar för sockerkaksformar, redskap, bunkar mm.
En tanke bara 🙂 Trevlig helg och tack för receptet.

Karolina
10 år sedan

Åå ser så god ut! Ska testa i helgen men min fråga e , hur blir den av att få frysas??? Tänkte om man bakar några stycken inför jul & lägger i frysen ?!
Kanon blogg 🙂
// Karolina

9 år sedan

Hej vilken sirap ska det vara?

Jenny Warsen
Reply to  Rebecca
9 år sedan

Ljus sirap hade jag.

Jonna
8 år sedan

Hej Jenny ! Verkligen älskar din blogg, har testat så många av dina recept och dem är så ? mwn en fråga på detta recept. Det finns ju pepparkakskrydda hur mycket av den skulle du haft i i detta receptet? ?

jennysmatblogg
Reply to  Jonna
8 år sedan

Jag skulle haft 1 1/2 msk ungefär 🙂

Madeleine
8 år sedan

Hej! Jätte härlig blogg med massor av goda recept ?

Jag gjorde denna kaka i en sån rund form med hål i mitten (ser ut som sån du har haft), men min blev ganska platt? ? Ser ju på din bild att den har lyft sig. Följde receptet till punkt och pricka.

Och så undrar jag var i beskrivningen sirapen ska i? Det står nämligen inte ☺️

Varma hälsningar,
Madeleine

5 år sedan

Tack för det bästa äggfria receptet på mjuk kaka (kakan står sig även bra emot motsvarande kakor med ägg) jag hade den sirap som fanns hemma vilket var vanlig mörk baksirap. Kakan var lätt att göra och den gjordes tillsamans med min 13 årige son alla var nöjda medkakan. Återigen tack för ett underbart recept!

Nästa inlägg

Josefins fantastiska kola- chokladkaka

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x