Ni har mailat och frågat efter mitt bästa saffransrecept – så nu måste jag ju bara skriva om dessa igen. Detta kan vara världens godaste bullar . Mjuka, saftiga och med mycket smak av saffran.
Det här behöver du :
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning: 200 g mandelmassa 200 g mjukt smör 1 dl råsocker
Pensling: 1 ägg 1 msk mjölk råsocker och pärlsocker
Gör så här :
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 200- 220 grader. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och råsocker och grädda i 10-13 minuter i cirka 220 grader.
Klara att servera. Godast med ett stort glas kallt mjölk!
Ett gott recept på saffransbullar!! Så i helgen mellan tentaplugg, hundpassning, tvättmaskinsspring, då blir det bullbak! Finns risk att dem är slut innan 1:a Avent….. STORA råttor i frysen 🙂
Jag bakade lussebullar i söndag, det slank precis ner en mmm =)
Mums, dom ser jätte goda ut! Måste testa att baka med kesella, jag har aldrig gjort det.
Här är mitt bästa recept på saffransbullar, det påminner ju faktiskt lite om ditt! 🙂
http://madeleinesrecept.wordpress.com/2011/12/18/saffransbullar-med-mandelmassa/
Fantastiskt bra blogg du har, jätterolig att läsa och få inspiration! Det jag gillar starkt är att du gör det inom så många olika kategorier och att du fullföljer ditt tema till 100% och bloggar ofta! Verkligen roligt med bloggare som har ett kocept! Tummen upp:-)
Oh det hör ska jag ta o prova! Tack för tipset 🙂
Tänkte baka lussebullar nästa vecka. Får se vad det blir för några. Dessa ser goda ut!
Åhhh…de måste jag prova!!! gud va gott
….men jag måste nog protestera lite… För jag har det bästa recpetet på saffransbullar http://tomtensdotter.se/2012/november/de-godaste-saffransbullarna.html
(vilket även bekräftas av Anna i följande inlägg: http://trasslanna.wordpress.com/2012/11/19/de-basta-nagonsin/ )
Men dina ser goda ut 🙂
Finns det nåt alternativ till mandelmassan om msn inte är så himlans förtjust i det? 🙂
Oj, vad gula och fina de ser ut. Kram Anette på http://www.anettan.blogspot.se
Yepp allt inhandlas idag och ska bakas på lördag 🙂 och helgen efter det så blir det julgodis för hela slanten…men Jenny, jag har för mig att du har haft ett recept på wienernougat? Kan inte hitta det bland jul recepten, bild finns dock… Kanske jag som minns fel eller är ”blind” 🙂
Viola : http://www.femme.se/jennysmatblogg/wienernougat/ 🙂
De kommer jag ihåg att jag bakade förra julen, och de blev verkligen riktigt saftiga och goda!!
Hej!
Tänkte fråga om du kan receptet till rödvinsås?
Detta receptet brukar jag följa :
http://www.femme.se/jennysmatblogg/mor-kalvfile/
Åh herregud så goda de såg ut! De ska bokas in i mitt julbak! 🙂
Hej!
Jag undrar hur många bullar det blir ungefär av denna sats? 🙂 Och ska de gräddas i mitten av ugnen? 🙂 Kram
Sandra: i mitten på ugnen. Hur många det blir beror på hur stora man gör dem.
Lycka till!
Herre gud så gott! Synd bara att jag är en sopa på att baka. Får be killen till helgen! :p
Underbar blogg! 🙂
Kram
Åh, vad det ser gott ut! Men räcker det verkligen med 200 graders ugnsvärme?
Susanne : alla ugnar är ju lite olika – märker du att det inte händer så mycket. Såskruva upp några grader till. 🙂
Saftiga saffransbulla ska gräddas 10-13 minuter, men VAR i ugnen? i mitten eller nederst och TEMPERATUR, vilken?, 225 grader?
Margareta : I mitten på ugnen i cirka 200- 220 grader.
Ser att du har lagt in 200 grader i texten, är inte det lite lågt?
Hej!
Blir det inte väldigt starkt med hela 4 påsar saffran?
Camilla . Det går naturligtvis att minska. Men jag tyckte att det behövdes 2 gram saffran- jättegoda.
Men vad gott det lät, kan man hoppa mandelmassan då sambon är allergisk?
Tänkte kesella kan man ta något annat
Hej! Dessa ska jag baka idag 🙂 men mina bullar har en tendens att ”breda ut sig” i formen. Hur blir dina så där höga? Vet att man kan baka bullar i muffinsplåt, men blir dom bra då?
Dessa är inte bakade i muffinsplåt. Lycka till