Hu så mörkt det blir nu för tiden, fast samtidigt lite mysigt att tända alla ljusen. Inser att det måste bli en tur till Ikea snart & bunkra upp värmeljus. Det är något som går åt i mängder nu i dessa hösttider. Och det bästa med hösten måste ändå vara alla serier som börjar starta igång, sitter just nu och inväntar på halvåtta & sedan blir det hollywood fruarna. Annat som är extra roligt på hösten är att laga mat, gärna långkok som grytor, men även matiga pajer är toppen.
En favorit bland pajerna jag provat fram, baconpaj med frasig filodeg.
Det här behöver du till en form på 22-23 cm
3 -4 ark med filodeg ( tinad)
smör
Fyllning:
350 gram bacon
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 msk chilisås
Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram formen och pensla den med smör. Lägg filodegsarken ett i taget och pensla med smör emellan för att de ska fästa. Klipp bort överflödig deg. Klipp och fräs bacon och lök i en stekpanna. Rör ner crème fraichen + chilisåsen och låt sjuda upp innan du tar bort från plattan. Vispa ihop äggstanningen och rör ihop med bacon röran. Fyll pajskalet & toppa med skivade tomater. Ställ in i mitten på ugnen. Grädda i 20 – 25 minuter eller tills äggstanningen stannat till sig. Ev kan det behöver att lägga över ett grillfolie på slutet så att ni inte bränner kanterna.
Serveras med en god sallad.
Kul att följa din blogg, fantastiska recept!
Tittar du inte på Dessert mästarna på kanal 5?
Hej, ska på knytkalas med mina syskon och tänkte laga denna. Undrar vad för typ av chilisås det ska vara, den mer ketchup liknande eller thai chilisås? Tacksam för svar 🙂
Det är den som står brevid ketchupen, inte sweet chilisåsen 🙂
Hej Jenny! Tack för en underbar blogg! En fråga: Går filodegspajerna att frysa in?
Hälsningar
Ella
Funkar utmärkt 🙂
[…] Halloumiburgare med krämig coleslaw Tisdag Laxpanna med sparris & sötpotatis Onsdag Baconpaj med filodeg Torsdag Pulled pork bakad i paprikor Fredag Öländska […]