Hej igen,
Nu har vi packat upp och tvättat lite- och packat ner lite nytt i resväskan – så snart är jag på väg igen. Det är jag och Thelma som ska åka och hämta de Melvin & Nomi i Kalmar, sedan åker vi vidare till Öland. Jonathan och Jacob skulle vara kvar i Växjö och kolla på fotbollen. Och vi hoppas och håller tummarna för att det blir sol och strandväder imorgon. Och på kvällens middagsmeny står det ” öländska grillade hamburgare” har jag hört, gott gott.
Och nu till dagens middagstips. Jag hade riktigt gott om mozzarella ost i kylen häromdagen, och efter att ha funderat ett tag vad det skulle bli av den – så bestämde jag mig sist för att göra lasagne med ostsås. Litet tips: Köp inte de hårda lasagneplattorna – jag använder alltid färska lasagneplattor när jag lagar lasagne, den blir så mycket bättre resultat då.
Denna middag är alltid tacksamt att laga – hela familjen äter det och sedan är det är smidigt att göra två formar och äta till lunch sedan.
Lasagne är nästan godast då den har stått till sig en natt i kylskåp.
Detta blir 1 stor form ,
eller 2 stycken ugnsformar :
lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar
Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt
salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig.
Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås,
och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25 minuter eller tills den är klar .
Smaklig måltid!!
mmmm…..
Vattnas i hela munnen och magen kurrar 🙂
Färska lasagne plattor gör verkligen jättestor skillnad i smaken, ser galet gott ut! 🙂
Lasgne är så gott känns lyxigt på något vis att äta lasagne tycker jag. Använder oxå färska lasagneplattor det blir så mycket bättre.
Ha en bra vecka 🙂
Jag hittade precis din blogg på bloglovin & jag vill säga att jag blev ”fast” direkt, vilken härlig blogg du har! Matinspiration på hög nivå 🙂 Lasagnen ser riktigt gò ut!
Jag har prövat många recept på lasagne men aldrig lyckats så jag hade slutat göra lasagne. Så när jag såg ditt recept tänkte jag men detta borde gå för dina recept är alltid goda o sagt o gjort fick högsta betyg av familjen 🙂 tack för en super blogg!!
Har provat flera recept, men denna överträffar alla!!
Alltså Jenny du underbara kvinna! Alla recept är helt underbara! 😀 Enkelt och inte massa konstiga varor som man inte riktigt vet ens vad det är. Vardag med guldkant skapar du! Är även så tacksam över att du använder fonder! Har massa i kylen, efter flera konstiga recept med konstigt innehåll, och de har mest stått där tills nu! TACK!
Hej. Hur stor är ”stor” form i mått? Eller 2 ”små” format i mått? Tacksam för svar
Det blev såå gott!!
Jag hade en mellanstor form och tog ca 70% av mängden på alla ingredienser – blev perfekt.