Gifflar, som kan varieras jättemycket. Jag bakade dessa är ost – och skinka.
Men även goda att fylla med mozzarella, basilika och tomat, eller varför inte färskost och oliver , eller soltorkade tomater och en god ost.
Riktigt goda, och lättbakade.
Det här behöver du till cirka 25 gifflar :
1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl riven Ost
25 mindre skink- bitar
Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :
Varje del fyller du ut med lite ost och en skink- bit
Sedan rullar du ihop den ,
du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen.
Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg,
Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.
Grädda dem sedan mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter.
eller tills de blivit gyllene.
Klara att serveras,
Ser supergoda ut!! Får nog ta och baka ett gäng, passar ju perfekt till alla picknickar som komma skall!
Hej! Behöver lite förklaring till cheesecakebrownien. Ska cheesesmeten vara i ugnen?? Ska man vispa cheesesmeten m elvisp? Tacksam för snabbt svar:):) Ha en bra dag// Jenny
Hej Jenny.
Nu ska vi se. Men ar du denna :
http://www.femme.se/jennysmatblogg/cheesecake-brownies/
Du ska först vispa socker och ägg till chokladbotten, sedan bara vända i resten försiktigt
Toppingen ska vispas slät och läggas över kakan.
Sedan ska hela in i ugnen.
Lycka till 🙂
Hej Jenny
Dessa gifflar brukar jag göra ofta med fetaost i helst lite hårdare sort och sen har vi dom till alla möjliga små tilltugg som parmaskinka starka korvar mm..gott 😀
Gifflar brukar jag ha ofyllda som frallor.. Supergoda! De godaste gör Stella som har Stellas Ostkaka 3 mil från Växjö (finns hemsida)
Gokväll. Är så glad för att jag hittat hit till din sida, finns så mycket gott som jag ska prova på. Först ut var dessa gifflar, vilken fullträff !!dom gillades verkligen av både stora och små. Perfekta till mellis, att ha med på picknick eller till te på kvällskvisten : ).
Hej jenny! Vad tror du om att baka de på kvällen och sätta de i ugnen på morgonen? Funkar det tror du? Tack för många superbra tips på bloggen! 🙂
Hej! Superbra blogg med så goda recept! Går det att frysa in dessa gifflar? Blir de goda om man vämer upp dem på nytt? Kram Carro
Hehe jenny blir det inte 32 gifflar?
Ska de alltid äts varma? Osten blir ju inte rinnig annars…
Det går äta dem kalla, men godast varma / ljumna 🙂
Går de bra att frysa ner??
Låter jättegott! Kan man göra gifflarna på kvällen innan och förvara i kylen för att sen sätta in dom i ugnen på morgonen?
Gud vilka lämpliga!
Funderar detsamma, går de att frysa in?
Underbart goda! Min man sa” får man ställa en fråga?” Mumsandes på en nybakad giffel, ” ja vad?”” Varför har du inte bakade dessa innan?”❤️❤️❤️❤️
mmmm dessa ska jag baka nu Jenny:) Tack för en jättefin blogg!! trevlig helg// Helen
Har precis bakat dem nu. Ville göra dem lite nyttigare så jag bytte ut en del av vetemjölet mot dinkelmjöl fullkorn och havregryn. De blev fantastiskt goda. Skall göra en grönsakssoppa nu som jag ska servera tillsammans med det goda brödet. 🙂
Jag gjorde dessa igår och tyckte det var svårt att få dem snygga. Dessutom blev de betydligt mindre än dina så jag tror att 15-18 st hade varit mer lagom för att få rätt storlek.
Snygga eller inte så nämnde maken att det var det godaste jag bakat när han kom hem och tog en bit. Så trots att jag tänkt att jag inte orkar göra dem igen så får det nog bli en favorit i repris! Tack för fantastiska recept i din blogg!
Kan man göra dessa glutenfritt?