Helstekt kyckling i ugn med rosmarin och citron,
med potatis, gräddsås och vinbärsgele
Det här behöver du:
Potatis
1 hel kyckling
1 citron
salt
färsk rosmarin
Gräddsås :
Ev. sky från kycklingen
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk ( 50/ 50 )
1 1/2 msk kycklingfond
Smaka av med salt och nymalen peppar
1-2 tsk rödvinbärsgele
Gör så här :
Ställ ugnen på 175- 180 grader.
Gnid in kycklingen med citron och rosmarin, salta.
Fyll kycklingen med färsk rosmarin, klyftad citron och en klyftad gul lök.
Ställ in i mitten av ugnen. Under tiden kokar du potatisen och gör såsen.
Ta fram en stekpanna, får du sky från kycklingen, sila den och använd den också. Lägg ner smöret och vispa ner mjölet och låt det skumma upp, utan att ta färg.
Häll i gräddblandningen, och fonden under tiden du vispar. Låt sjuda upp i 3- 5 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar och cirka 2 tsk gele.
Kycklingen är klar efter cirka 1 timme och 20 minuter, men kolla så att köttsaften inte är rosa.
Servera tillsammans med kokt potatis och sås.
Mums. Riktig mamma-mat.
Hälsningar från ett sommar-Stockholm
Älskar kyckling! Borde även smaka bra kallskuren i en sallad sedan <3
Men guuuud så gott,
Detta ska prövas 😉
Första gången jag är inne på din blogg. Jättetrevlig! Här kommer jag kika in igen. Sugen på kyckling blev jag också. Kommer definitivt stå på nästa veckas matsedel hemma hos oss.
Marianne : Fantastiskt! VI har också haft toppen väder i växjö idag.
Det är jättenkelt att laga hel kyckling i ugn,
Så man behöver inte köpa färdig 🙂
Och vad roligt att nya läsare hittar hit!
Välkommen tillbaka 🙂