Jag bakade lite rosenbröd igårkväll, det var länge sedan jag bakade det. Men nybakade rosenbröd med smör som smälter, god ost och så marmelad till det, det är ju bara så gott !
Rosenbröd passar bra till buffeér,förrätter,till middagen, och även till frukost/kvällsmat.
Till cirka 20 stycken rosenbröd behöver du:
50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special
1 ägg och vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler
Åååå detta hade varit något!! Istället för mina sega knäckebröd 😉
Åh det var länge sedan jag bakade rosenbröd men det är ju så gott. Just som du skriver när smöret smälter lite och med marmelad och ost.
Fina bröd 🙂
Dessa ska jag prova idag. Vad är ditt favorit bröd?
Hej! Kan du inte tipsa om lite bufférätter, gärna kalla. Måste fixa till helgen och jag har för en gångs skull idétorka 🙂
Gott. .. Ja tipsa gärna om smarta buffé rätter 🙂 ska ha ett års kalas om ett par veckor
Så goda fick skynda mig snabbt att lägga dem i frysen annars hade inte gästerna på lördag fått några alls. fanastiska recept du har och mycket läckra bilder till.
Lena vad roligt att du redan hunnit baka dem 🙂
Buffee rätter finns lite bland kategorierna till höger. Sedan kommer det dyka upp mera sådana tips i sommar.