Egen kexchoklad – detta har blivit en lördagsfavorit här hemma, i helgen bakade vi en ny omgång. Faktiskt hunnit med det flera gånger sedan ni såg receptet sist på bloggen 🙂 Och ärr det inte liiiite roligt det härmed uttalet….. För jag har alltid sagt kexchoklad – men min mormor och många med henne säger: tjexchokla . Kan det ha och göra med vilken del av landet man har växt upp i ? Vad säger du ? 🙂
Frasig chokladig kexchoklad – försvinnande goda.
Det här behöver du till 5 stycken chokladkex ( 15 stycken bitar) :
20 – 24 stycken smörgåsrån
3 stycken dubbelnougat 50 gram + 50 gram mjölkchoklad
Chokladdoppas i 250 gram mjölkchoklad + 1 msk rapsolja
Gör så här :
Smält nougaten och 50 gram mjölkchoklad och bred ut på smörgåsrånen. Använd 4 rån till varje, dvs tre lager fyllningar. Ställ in dem i kylen och låt dem svalna helt innan du skär varje bit i tre delar. Smält chokladen tillsammans med en msk neutralolja, och chokladdoppa sedan kexen.
Ställ svalt fram till servering.
Men när du doppar dom runt vad har du då för slev eller annat för de ska bli choklad runt
För att chokladvolymen ska bli hög har jag en ganska smal hög kopp/ skål – sen doppar jag ner hela- och fiskar upp den med en gaffel och låter den rinna av något…
Det är absolut högst dialektalt huruvida man använder ett hårt K eller Tj-ljud. Som uppväxt på Västkusten säger jag tjexchoklad, min sambo från Stockholm och hans norrländska släktingar använder dock hårt K. 🙂
Detta måste vi testa till helgen, kan tänka mig att det är farligt gott.
Absolut tjexchoklad 😀
Enligt Värsta Språket som gick på SVT för ett antal år sedan, är kexhoklad med hårt K det ”korrekta” uttalet. Något med släktskap med engelskans cake.
Her i Norge er det ingen tvil i hvertfall. Det heter kjeks. 😉
I Skåne uttalar vi det med tj-ljud. Vi hänvisar till tj-ljudets stavningsregel som säger att tj-ljud stavas med k framför mjuka vokaler (e, i, y, ä, ö). Jämför uttalet i ord som kemi, kista, kyrka, kär eller kött. Men visst är det kul att vi har sådana skillnader.
Jag är från Växjö och säger Kex. Det är ju så det heter 😉
i halland säger vi också ”tjexchoklad” 🙂
Haha alltså jag är från Finland (Helsingfors), och säger kex,
men min (också finlandssvenska) mormor brukar allti tala om sina ”chokotjeeks” 😀
Helt absurt om du frågar mig 😉
Är från Halland och har alltid sagt Tjexchoklad. Undrar om inte det kommer från Göteborg från början.
Min 9-åring gjorde dessa alldeles själv. Hon var SÅ stolt efteråt! Toppenrecept!
Åh det där får jag prova någon gång!
Angående namnet, jag är skåning i grunden och säger tjexchoklad!
Så roligt att receptet blev en favorit, och tack än en gång att du länkade till mig förra svängen. jag säger definitivt KEXchoklad. Jag är ju från Norrland. 🙂
Är från Skåne så jag säger tjexchoklad 🙂
Tjäxchoklad, är från Göteboooorg 🙂
Hej! Jättegoda kex! Jag hade Nutella mellan kexen och det var kanon oxå!
Jag säger tjex och tjexchoklad såklart. Det låter ju inte klokt när folk säger kex och kexchoklad och direkt när man hör det tänker man på riktigt snobbiga 08.
08:or ska det självklart stå
Vi säger Kexchoklad med hårt k, så klart 😉 Dessa blev lördagsgodis hemma hos oss. Enkla att göra och supergoda! Bättre än köpt kexchoklad tyckte alla i familjen. Detta ska vi göra om!
Tjex-choklad men om man ska ha ostbricka heter det kex . Alltså alla söta kex heter tjex medan de osötade är kex… en mamma från Skåne och en pappa från Göteborg och uppväxt i Skåne. 😉