Ris ala malta – detta är en riktigt god julklassiker.
Kan serveras med saftsås eller bitar av apelsin.
Du behöver till ca 4 portioner :
3 dl kall risgrynsgröt
1 1/2 dl grädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering : Klyftade / delade apelsiner
Gör så här :
Vispa grädden till ett rätt så hårt skum, rör sedan ner florsocker, och vaniljsocker.
Tillsist vänder du ner 3 dl kall risgrynsgröt
( köpt eller hemlagad )
Serveras sedan med apelsinbitar
Denna lagade vi igår!! Första gången vi åt ris à la Malta. Men det var inte sista gången. Jättegottt!!
Detta är en tradition hemma hos oss.
Jag kokar alltid risgrynen med vaniljstång (ej kanel) det ska även vara mycket vanilj gärna pulver när man blandar med grädden. Sedan var vi även hackad mandel i(utan skal) och en hel till mandelgåvan. Pricken över är sedan portvinen som man blandar i. God Jul.
Glömde…. Serveras med ljummen körsbärssås.
Vi gör enligt dansk tradition, då jag har danskt påbrå…ris à la maltan kryddas då med bittermandel och serveras med ”spottsoppa” (körsbärssås). Kommer av danskans Ris à la Mande= ris med mandel… 🙂 Ser fram emot den mmm…så gott.
Ta gärna i ett antal droppar bittermandel essens