INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Kalasdags – Twixkakor

Jag har bakat twixkakor tidigare här på bloggen, men dessa bakas nästan till alla våra kalas – en favorit i repris 🙂 Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten ! Maaaagiskt goda. Och något som är maaaagiskt fint är dessa 2 favoriter som numera står på min önskelista till min födelsedag ❤️ . Först ur dessa dricksglas från Kosta Boda.

Och söta små serveringsskålarna. Passar ju till ALL tapas. Dessutom på rea nu. Villhöver.  Och här kommer receptet! Dessa mååååste ni prova!

Du behöver till ca 20 twixkakor 1 ugnssäker form i ca 20*30 cm

Botten: 4 dl vetemjöl 1/2 dl strösocker 125 gram rumstempurerat smör

Kola: 175 gram smör 2 dl socker 3 dl grädde 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 200 gram mjölkchoklad

Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas. Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm och grädda i ca 20 minuter. Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme. ( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg ) Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt. Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen. Låt stå svalt.

Ett tips !! När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel. Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

1
Prenumerera
Notis om

17 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
noomi
11 år sedan

Jag letar på din blogg efter kakor att frysa in! Jag tänkte göra biskvier och sedan någonting mer.. går dessa att frysa?

jennysmatblogg
Reply to  noomi
11 år sedan

Biskvier går att frysa in – alla småkakor går att frysa in.
De mesta bakverk går att frysa in, men just choklad kan bli lite ”svettig” när man tinar dem. Men absolut inget fle på smaken

Johanna
Reply to  jennysmatblogg
10 år sedan

Tror du man kan göra det här på glutenfritt mjöl? Det sägs vara svårare att baka på.

Jennys_matblogg
Reply to  Johanna
10 år sedan

Jag har tyvärr inte bakat dessa med glutefritt, så det kan jag tyvärr inte svara på :/
Lyckatill

denise
11 år sedan

Hej!

går denna kaka att göra dagen innan kalaset och förvara i kylskåpet ?

jennysmatblogg
Reply to  denise
11 år sedan

Absolut 🙂

madli
10 år sedan

Kan jag använda mörk sirap också?

Jennys_matblogg
Reply to  madli
10 år sedan

Det tror jag inte blir lika gott… Den ljusa är sötare, och bättre till bakning.

Caroline
9 år sedan

Hej har letat lite recept här och hittade detta och tänkte prova det nu till kalasen. En fråga, kan man använda karamelliserad mjölk istället för att koka en egen kola?
Ser riktigt smarriga ut!

Stefan
9 år sedan

Helt hopplöst att få till degen, testat 2 gånger blir bara en smuldeg,sen är man ju ingen proffsbakare heller så blir väl att man får fortsätta köpa färdig fikabröd istället för att baka eget.

jennysmatblogg
Reply to  Stefan
9 år sedan

Du är inte hopplös, prova att lägg till några msk med mera smör. Troligtvis hade du lite för lite i din deg.

Isa Ström
8 år sedan

Hej! Tycker det kan vara svårt att göra kulprovet och mäter hellre temperaturen. Vet du i vilken temperatur det ska upp i.

jennysmatblogg
Reply to  Isa Ström
8 år sedan

cirka 115 grader

Emmelie
8 år sedan

Tack för en super blogg!

Kan man använda karamelliserad mjölk istället för att att koka kolan?

Kramar Emmelie!

jennysmatblogg
Reply to  Emmelie
8 år sedan

Nej det blir inte bra i denna kakan 🙂

Therese
8 år sedan

Jag tycker alltid att kolan smakar knäck när jag ska göra den. Vad gör jag för fel då?

Elisabeth Nordqvist
7 år sedan

Du är min favorit bloggerska Helt otroliga recept har du. Tittar alla dagar

Nästa inlägg

Egna praliner

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x