En sockerbagare, hon bor i stadá ………
Nomi hjälpte mig att baka lussebullar igår, hon tycker det är lika roligt varje gång hon är med och bakar. Och det blir ju lika mycket mjöl på bordet som i resten av hela köket, men resultat blev riktigt fina och goda saffransbullar. Man kan baka massa gott med saffran, det behöver ju inte alltid vara lussekatter med russin i 🙂 Och det var en väldigt stolt liten tjej som hade med sig en påse med sina hembakade lussebullar till sin vän Molly igår. Förresten för att följa bloggens uppdateringar med mat- & bakrecept så hittar ni den på Facebook HÄR och även på instagram: @jennysmatblogg
För att söka bland alla recept på sajten så klickar ni högst upp till höger på de tre strecken & söker i kategorierna.
Saffransbullar, lussebullar, saffransbröd vet inte riktigt vad man kallar dessa vetebullar.
Det här hade vi i vetedegen, cirka 45 lussebullar :
1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl
Vaniljfyllningen:
200 gram rumsvarmt smör
5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker
Garnering : Vispat ägg och pärlsocker
Gör saffransbullarna här :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser.
När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,
Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.
Den lilla sockerbagaren.
Idag kommer barnens kusin Lova till oss för att stanna i några dagar, det skiljer bara sju veckor på Nomi och henne – och så är de världens bästa vänner. Och nu har båda frågat efter varandra och när de ska hinna leka, så det passade ju bra att Tobbe ( Lovas pappa ) hade jobb att göra i växjö så han kunde lämna henne här hos oss Och vi åker ju över till Öland i helgen för att fira Lova som fyller fem år, och ska ha kalas då. Så nu hinner de leka i några dagar, iallafall.
Dags att förbereda lite lunch , och lite fika tills de kommer.
Hoppas ni får en jättefin tisdag 🙂
Jag bakar alltid lussebullar med riven vit choklad i..hur gott som helst….
Jag har alltid riven vit choklad i mina lussebullar..hur gott som helst….
Det måste jag prova. Tack för tipset 🙂
Älskar din blogg och dina recept! /Sarah Boethius
Hej!
Tack för en superbra blogg.
Jag har gjort dessa saffransbullar med vanilj och undrar nu om dom ska bli lite geggiga när man äter dom, nästan degiga. Blir osäker på om jag har tagit ut dom för tidigt. Samtidigt hade de nig blivit svarta om jag inte tagit ut dom. ?
Hälsningar
Hej,
tack snälla. Vet inte riktigt vad som kan gått knas.
Mina vart inte degiga :/
Hade svårt att få ut vaniljsmeten så bra då den var väldigt hård även att smöret var mjukt där jag började blanda. Blev några med mycket fyllning och några med nästa ingenting ?
Fast goda var dom så de blir bakade fler gånger här.
Jag använde ditt recept men lade även i vit riven choklad. Bullarna blev kanongoda 😊
De här bullarna blir sååå goda. Jag undrar om man kan byta ut saffran mot kanel istället nu så här mitt emellan jul och påsk?? 😊
Tack för en så fin blogg 😍
Har en fråga.
Torr jäst till dessa bullar går det bra? Tänkte att man bara värmer vätskan lite mer.
Absolut 🙂