Morgonens avsnitt av julkalendern är nu avklarat och barnen tyckte att det var jättespännande! Så det ska bli roligt att följa årets nya avsnitt….
Och sedan var det ju saffransbaket igår. Det är ju inte bara gott att baka med saffran – det luktar ju helt fantastiskt också!
Vanligtvis brukar vi baka de vanliga lussekatterna med russin – som ingen här hemma egentligen är direkt stormförtjusta i.
Så årets mitt lilla bidrag till saffransbaket, är dessa onödigt goda saffransbullar ( med inspiration från Leila ) . De är mjuka, saftiga och smakar ljuvligt – kan vara de godaste lussebullarna jag har bakat 😀
Jag gjorde lite ändringar från Orginalreceptet som är det här :
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 % ( jag bytte mot creme fraiche 34 % )
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel ( Jag valde bort kanelen då jag gillar saffransmaken alldeles för mycket ) 🙂
Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker och mandelsplitter till garnering – jag garnerade bara med pärlsocker
Gör så här
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar
Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 10-13 minuter.
Klara att servera. Godast med ett stort glas kallt mjölk!
Sinnesjukt goda! Högsta betyget!