Knäckklubborna är ett tips att baka till julgodiset.
Tar lite tid att göra med är ganska lätta att lyckas med !
Det här behöver du till 8 klubbor :
1 msk smör
3 dl grädde
3 dl socker
3 dl sirap
Ev. 1 dl hackad mandel eller hackade nötter i smeten precis innan den är klar.
2 bakplåtspapper
8 klubbpinnar eller avklippta grillpinnar
Bra att ha: En kartongbit.
Gör så här :
Har man digital termometer så går det bra. Annars så går det bra med kulprovet också, .kolla av hur hård / seg du vill ha kolan genom att droppa ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Mät upp grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Välj en större / bredare kastrull om du vill korta ner koktiden.
Koka upp samtliga ingredienser under omrörning då och då. Sänk värmen något när de börjat koka.
Under tiden gör du ”strutarna” till klubborna, klipp ett bakplåtspapper i 4 lika stora delar.
Gör strutar av dessa med hjälp av tejp , och viktigt att man får till botten av struten så att inte knäcken rinner ut!
Sedan klippte jag håll i en kartongbit 8 lika stora hål. Denna ställde jag sedan över lite högre glas, så att klubborna hänger fritt.
Placera sedan placera strutarna där. När smeten kokat tills det visar : 130- 155 ( knäckklubban ska vara ngt hårdare en den vanliga knäcken) grader på termometern eller tills du klarar kulprovet är den färdig.
Och rör då ner ev. mandel och häll försiktigt i strutarna.
Låt svalna och placera ut pinnarna i strutarna,
Sedan när de kallnat är klubbor klara att servera. 🙂
Hej Jenny.
Funderar på att göra dom här knäckklubborna till helgen…men nu undrar jag var köper du pinnarna?
Jessica :
Pinnarna köpte jag i någon butik på nätet… Minns inte vilken.
Men det går bra med avklippta grillspett i trä också.