Jag lovade ju ett nytt recept – och detta är en farligt god kladdkaka som jag rekommenderar alla gånger. Jag fick tipset av en bloggläsare om just citronkladdkaka,*tack tack* . Dock ändrade jag om receptet, så jag utgick från mitt ”gamla vanliga recept” – utan kakao och med citron. Ni som läst bloggen länge vet att jag inte vispar mina kladdkakor- ingredienserna ska bara röras ner med träslev. Jag har fått lära mig att ju mindre luft som kommer ner i smeten ju saftigare blir kakan.
Denna kakan räcker till cirka 8-10 personer
Till en rundform cirka 24 cm
2 citroner
4 1/2 dl trösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Servera med lättvispad grädde
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader , rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna och riv av det gula skalet ner i smeten ( inte det vita – för det smakar beskt ) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt med en träslev. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Vänd om tills allt har blandat sig. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter
Låt stanna till sig i kylskåp ett par timmar innan servering.
Farligt gott!
Den kakan ser helt fantastiskt god ut. jag som älskar chokladkakor har mer och mer börjat gilla citron. Har provat att göra citron och lakritsbiskvierna och dom var såååå goda. Saltlakrits är också en favorit.
Hoppas att du hittade något roligt på gekås
Jag hoppas att du har en fantastisk dag på Ullared. De har fått in en hel del julgrejer redan 🙂
PS. Jag har delat med mig av ett par av dina maträtter på min blogg och länkat hit.
Kram!
Testa hacka i lite vitchoklad i kakan, fantastiskt gott! 🙂
Hej, måste göra den här så snart som möjligt! Är det vaniljvisp eller grädde du rekommenderar?
Go kväll,
Är galen i citron, tack för härligt och lätt recept! Menar du verkligen 250 g smör? Du brukar ha 150 g till tre ägg…
200 gram smör 🙂 Tack för att du är uppmärksam
GUD vad gott. Måste testas och självklart följer jag ditt recept!
Idag hittar ni massor av inspirationsbilder på http://www.modevarlden.se. Jag blir jätte glad om ni vill kika in!
Kram Johanna
Citronkladdkaka med vit choklad är ljuvligt! Jag brukar ta hälften lime ist för jag tycker det blir lite syrligare.
DET SÅG SÅ GALET GOTT UT! DUktig du är 🙂
Vi på ActiveFitness vill hjälpa dig att lyckas bygga den starkaste versionen av dig själv! Bloggen specificerar sig alltså på fitness, hälsa och kost och ger tips på övningar vi själva utför dagligen! Kika in på vår blogg för mer info eller om du har frågor! Vi besvarar dem mer än gärna 🙂
Jag undrar om du tror den går att göra glutenfri? Isåfall på vilket mjöl?
Undrar också vad du rekommenderar att ha till: grädde, glass eller vaniljvisp? Eller nåt annat? Ser så oerhört god ut!!! 🙂
Grädde 🙂
Denna måste testas!
Det går jättebra jag använder finmix. Byter bara ut mjölkmängden till samma som finmix, gör så med alla kakrecept inte svårt alls 🙂
Gud vad gott, detta ska jag prova framöver 🙂
Tack Camilla för svaret! Nybörjare på detta med glutenfritt. Var hittar man finmix?
Hej! Jag måste erkänna att jag aldrig varit inne på din sida men efter att ha stått här och rullat sida efter sida måste jag utbrista: Vilket jäkla jobb du gör! Vackra bilder som är inspirerande och relativt enkla recept som får det att rycka i slevsinnet, iaf hos mig. Jag vill bjuda in till buffé 😀
Men gud så gott 😀
Ser jättegott ut! Har planerat att göra denna till helgen när vi får gäster! En liten fråga bara, bakar du på varmluft eller ”vanlig” ugn? Har testat några av dina recept tidigare och behöver alltid ha inne kakan längre än vad du angivit…
Vanlig – men låt den stanna till ett par timmar i kylskåp också, så den blir perfekt krämig / kladdig 🙂
Måste prova, men tror du det funkar utan citronskal? Eller med grapeskal kanske?
Kan man göra den 1 dag innan och ha den i kylen?
Jätte god, serverade med Hallon/Saltlakrits glass till.Magiskt!
Å mums så gott! <3
Supergod kladdkaka som blir härligt syrlig och fräsch! Kommer bakas många gånger om och fick högsta betyg av alla som smakade den, toppenrecept som jag tackar för! 🙂
Bakade med en glutenfri mjölmix och fick ta lite mer än vad som stod i receptet, blev kanske 3,5-4 dl istället och det funkade fin fint. Blev kladdig och god ändå 🙂
Jag undrar också om man kan göra den dagen innan och ha den i kylen?
Och kan man göra dubbel sats i en omgång och bara dela upp det i 2 formar? 🙂
Det borde väl funka.
Annars kan man mäta upp & blanda i två olika skålar om man är osäker 🙂
Kan man minska på sockret? Tyckte den blev så hemskt söt? Tack för en toppenblogg
Absolut- men det kan ha berott på att du inte fick ut all citronsaft. Pressade du med citruspress / juicepress? 🙂
Så där ja’ nu har jag bakat denna och det skall bli så himla spännande imorgon då vi skall äta den 🙂
Ha’ det så bra !!!
Hej Jenny!
Ser supergod ut! Kan man få till denna fast glutenfri? /Sofia
Jag har testat en massa glutenfria mixer och kommit fram till att Lailas Gula mix funkar bäst.
Serverade med kall grädde smaksatt med lakritspullver, blev mycket uppskattat.
Har gjort denna kaka flera gånger och ett litet hett tips är att strö över lite flingsalt över kakan (har även lite i) och servera med grädde och lakritssås -blir fantastiskt gott!!!
Hej, kakan ser härlig ut. Tänkte baka nästa veckoslut. Hur mycketcitronsaft borde de vara? ca. 1 dl? Om jar bakar i en 26cm form. Skall jag då göra 1½ deg? Kram
Hej, tänkte baka citronkladdkakan i en 26cm form. Skall jag då göra en deg med 4ägg (=1 1/3deg)? Hur mycket citronsaft i dl behövs det då, ca 1 1/3 dl? Tack av svaret i förhand.
Bra om du använder ekologiska citroner då de vanliga är en av de mest besprutade .
Hej Jenny !
Vilka fantastiska recept som finns på Din blogg 🙂
Jag funderar ifall man kan baka citronkladdkakan i en långpanna med måtten 32*40 ? Hur ska man göra med mängden av ingredienserna då ?
Tacksam för svar,mvh Marielle.