Det finns nästan inget godare än hemkokta kroppkakor….Men tänk att något som ser ganska trist och smaklöst kan vara så gott ?? 🙂
Nu har ju inte jag kokat egna kroppkakor speciellt många gånger.Men resultatet blir bättre och bättre för varje gång !
Min mormor däremot, hon kokar världens godaste kroppkakor! Så gott , så gott 😀
Du behöver :
1 kilo potatis ( okokt )
250 gram kokt potatis
1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
200- 240 gram rimmat sidfläsk
2 tsk mald kryddpeppar
1 riven gullök
Att göra dagen innan : Skärfläsket och krydda det med kryddpeppar och lök, låt stå i kylskåp över natten. Samt koka 250 gram potatis
Gör så här :
Skärfläsket i mindre fyrkantiga bitar, och hacka löken, rör ihop detta och krydda med kryddpeppar.
Finriv den okokta potatisen och lägg det i ett durkslag, sedan ska det mesta av vätskan pressas ut.
I en handduk eller nät-duk.
Lägg den färdigpressade potatisen i en skål, och pressa ner den kokta potatisen med en potatispress, och tillsätt mjölet.
Rör ihop till en slät deg.
Koka sedan upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull .
Rulla sedan degen till en rund längd , och skär sedan upp den i bitar.
Forma varje bit till en boll, och tryck ut en grop i mitten, där då placerar den kryddade fläskblandningen ( ca 1 1/2 msk ) .
Nyp ihop knytet och forma till en boll.
Lägg dem sedan i vattnet med en stor hålslev :
och låt dem sjuda i 45- 60 minuter. Sedan är de färdiga att serveras.
Servera sedan med skirat smör, lingonsylt och grädde.
Gillar du kroppkakor ?