Ett recept på potatisgratäng var efterfrågat.
Jag brukar ofta ändra ingredienserna från gång till gång, men detta är en favorit!
Det här behöver du :
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar
Mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör. Rör ihop grädde och creme fraiche eller smaksatt färskost !!
Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt.
Rör ihop potatis med gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen.
( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. ) Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk.
När det är tjugo minuter kvar av gratineringstiden , ta ut formen och strö lite mozzarella över, och ställ tillbaka i ugnen igen. Så sammanlagt ska den stå i ugnen i ca 50 – 60 minuter.
När den är färdig gratinerad, så är det bra om den kan stå en tio minuter en kvart under folie,
innan den serveras.
Smaklig måltid !
Kan man ha philadalphia ost istället för cream fresh? =)
De står fan att man kan ha färskost läs innan du kommenterar
ska det vara 1-2 vitlöksklyftor eller 1-2 hela vitlökar??
Klyftor:)