Gjorde jättegoda köttbullar häromdagen och tänkte att ni säkert ville ha recept på detta. Barnen tyckte att dessa var de godaste de ätit… Bra betyg tyckte jag. Tycker att det är roligt att krydda köttbullarna olika från gång till gång. Jag brukar utesluta löken när jag gör köttbullar, tycker de är svårt att få dem runda när jag har lök i…. men det är kanske bara jag 🙂
Köttbullar på stekning, fungerar även utmärkt att göra i ugnen på plåt då slipper du allt matos.
Det här behöver du till 30 – 40 köttbullar :
700 gram blandfärs
4 msk ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 msk oxfond
1 1/2 msk med grov senap
1 1/2 tsk salt
nymalen peppar
4 msk ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 msk oxfond
1 1/2 msk med grov senap
1 1/2 tsk salt
nymalen peppar
Gör så här:
Rör ihop grädde och ströbröd och låt svälla en halvtimme, blanda ner ägg, senap, fond salt lite peppar och rör om ordentligt.
Blanda sedan ner grädd- och ströbrödsblandningen i köttfärssmeten och blanda om ordentligt. Forma sedan till köttbullar och stek dem klara i rikligt med smör.
Jag steker lika ofta i ugnen som på spisen, men när jag ska göra sås på stekskyn föredrar jag stekpannan.
Rör ihop grädde och ströbröd och låt svälla en halvtimme, blanda ner ägg, senap, fond salt lite peppar och rör om ordentligt.
Blanda sedan ner grädd- och ströbrödsblandningen i köttfärssmeten och blanda om ordentligt. Forma sedan till köttbullar och stek dem klara i rikligt med smör.
Jag steker lika ofta i ugnen som på spisen, men när jag ska göra sås på stekskyn föredrar jag stekpannan.
Det låter gott! Jag brukar oxå steka mina köttbullar i ugnen, jättesmidigt! Ett tips är att riva löken fint på mandolin Lr i matberedare. Då går det bra att rulla och man får samtidigt i kräsna barn löken utan att de ser den 🙂 ack för en mysig blogg o inspirerande recept.
Bra tips, jag brukar riva ner löken i köttfärsåsen 🙂
Tack för detta! Ja, grädde blir absolut godast har jag märkt, mjölk ger inte samma härliga smak. Och gräddsåsen :)…yam!
Jag håller med. Alltid grädde 😀
Hemmagjorda e så mkt godare än köpta 🙂 Kolla gärna in på http://coffeeandcupcake.blogg.se 🙂
Jag grovhackar en gul lök o mixar den med stavmixern tillsammans med grädde, fond, ägg kryddor o ströbröd till en smet. Smeten kan lätt smakas av innan man blandar den med färsen. Inga lökbitar här inte 🙂
http://matochbakverkstan.se
Jag använder lökpulver istället för lök till köttbullar och biff. funkar jättebra.
Lise-Lotte
Åh, mina köttbullar blir aldrig runda, så tråkigt! 🙁
Jag brukar mixa löken med stavmixern när jag gör köttbullar, jätte smidigt och gott!!
Kör lök med lite grädde/mjölk i matberedare till en helt slät massa. Du får smaken utan lökbitar
En kanske konstig fråga men smakar det senap om köttbullarna eller ”bara gott”? Ingen som gillar senap här hemma. Brukar också mixa lök och grädde/mjölk eller riva den. Ist för ströbröd lägger jag havregryn i vätskan, blir jättesaftiga köttbullar! 🙂
De smakr inte senap, men det blir en särskild kryddning på det. Barnen här hemma gillar inte heller senap i vanliga fall. Men dessa gick hem 🙂
Hur länge i ugnen? Ugnstemperatur? Rör du runt/vänder köttbullarna ibland när du gör dem i ugn?
Jag smörjer plåten med smör, sedan är värmen på 200-225 grader, skakar en eller ett par gånger på plåten sen är de färdiga på 8- 10 minuter.
🙂
En fråga…jag följde receptet till punkt o pricka, men min ströbrödsblandning med jätte hård. Ska den vara det??
Rör om ströbrödsblandningen innan du blandar i färsen.
Blev den jättehård kan det kanske skilja lite mellan olika sorters ströbrös, ta då i lite mer vätska 🙂
Lycka till
Får inte heller mina köttbullar runda med lök i, däremot brukar jag steka den innan ibland och jösses vilka goda bullar de blir
Jag river alltid löken innan jag tillsätter den i smeten, då blir det inga klumpar 🙂
Tack för receptet. Det blev jätte goda köttbullar! Dock vart ströbröds blandningen sten hård, och det efter bara några minuter. Fick ha i lika mycket grädde till nästan, körde dock på mellan grädde men det ska väl inte spela någon roll? Jätte tack iallafall 🙂
Gjorde köttbullar efter detta recept igår och det är dem godaste jag någonsin smakat! 😀 Min ströbrödsblandning blev också stenhård så den fick åka i soporna så rörde jag ner allt på en och samma gång istället men det gick lika bra det förutom en kladdig smet att jobba med men köttbullarna blev supergoda iaf 🙂
Ni låter ströbrödsblandningen svälla för länge!!Därför blir den stenhård.10 minuter räcker bra!!
500g köttfärs, hur mycket av varje då? 🙂
Minska ner något på övriga ingredienser.
Lycka till
Jag har alltid kryddpeppar i mina julköttbullar, kan man ha både kryddpeppar och senap tro?
Tack snälla!
Har precis gjort världens godaste köttbullar till julafton.
Tur jag gjorde många då jag inte kunde sluta provsmaka dom ;o)
God Jul!
Svartpeppar eller vitpeppar?
Jag väljer vitpeppar. Obs, jag är bara läsare här.
Detta ska jag prova bums! Dum fråga kanske, men är det vanlig vispgrädde eller matlagningsgrädde som gäller? Spelar det nån roll? 🙂
Jag använder alltid vispgrädde, men föredrar du matlagingsgrädde så kör på det 🙂
Letade köttbullar utan lök eftersom jag inte tål det, och hittade ditt recept. Fick improvisera lite så det blev mellanmjölk istället för grädde, buljongtärning i stället för oxfond och glutenfritt ströbröd. Men de blev väldigt goda så jag har sparat receptet. Ska prova med grädde och fond nästa gång! Tack för ett gott recept.
Grymt goda köttbullar Tack jenny Glad påsk
Man kan ha lökpulver i köttbullar om man tycker det är svårt med lök. Jag brukar riva/mixa gul lök till puré och steka i smör och låta svalna och sen blanda med köttbullarsmeten. Jag tycker du har en bra sida.
Jag tål inte lök, så hittade detta recept när jag sökte på lökfritt. Kanongoda! Jag gjorde på 500g blandfärs, anpassade mängden ströbröd och grädde (men behövde ta i ca 0,5dl extra av det senare) och använde samma mängd senap, jag tog dijon eftersom det är enda sorten jag äter. I år blir det äntligen köttbullar på julbordet. Tack för ett bra recept!