Tack för era tips om alla goda långpannekakor idag på instagram ( @jennysmatblogg ) Och något som lät gott & blev farligt GOTT, var just dessa vaniljhjärtan i långpanna. Receptet från Hemmets Veckotidning.
Eftersom fyllningen sjunker ned i kakan så blir den extra saftig. Prova denna vetja.
Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
2 dl Kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.
Blir helt galet saftig och med krispig toppen.
Jag klippte uta hjärtan och la över kakan innan jag pudrade över florsocker.
Pilligt jobb för den som orkar.
Sparar ner till dotterns kalas i juni ?
Ja gör det , det var den godaste långpannekakan jag bakat!
Rekommenderas varmt.
Går det att frysa dessa?
Vispar du äggen poröst med sockret eller vispar du i äggen för hand med resten av fyllningen? Låter fantastiskt gott!
Bara rör ihop tills det är klumpfritt
Tack, detta blir fredagsfikat jag bjuder mina kollegor på min förskola på nästa vecka!
Vanlig kesella eller vanilj? 🙂 dessa skall bakas imorgon!!
Jag hade vanlig kesella.
Kesella går att byta ut med kvarg
Kesella ÄR kvarg.
Vad kan man använda för alternativ till kesella? Finns inte i Danmark tror jag?! 🙂
Du vet att det finns Google, va?
Michelle,
Det heter kvark i Danmark.
Lycka till!
Jag bytte ut till philadelphia😁
Hej! Måste provas! Går den att frysa?
Absolut.
Kan man frysa dessa tror du? 🙂
Absolut
Går det att göra utan matberedare?
Absolut 🙂
Nyp ihop till en deg. Men då rekommenderar jag att göra degen i två omgångar.
Dv.s hälften åt gången.
Åh, låter fantastiskt gott!
Kan man byta ut äggen mot något måntro? Vi kör ägg- och mjölkfritt till dottern och mjölkfria alternativ finns ju. Men ägg… Funkar det med ”no egg” tror du?
Jag funderar också på hur man gör den äggfri men tror inte på NoEgg i det här fallet. Kanske går det att köra vaniljsås typ Marsan (som ju är äggfri) och kanske blanda i lite Kesella?
Det fungerar att använda kikärtsspad istället för ägg! 3 msk kikärtsspad = 1 ägg 🙂
Jag har gjort denna ett par ggr o man kan med fördel minska på smöret till 450 gr. Men kakan är wunderbar!
Ska helt klart testas! Har aldrig gjort vaniljhjärtan själv, men barnen älskar det! 🙂
500 Gram?! Jisses! :O Trodde du skrivit fel och menade 50g, men ser i kommentaren över att det ska vara så mkt… 🙂
Hej!
Min mamma fyller 50 snart och hon önskar drömrulle/drömtårta som man gör som bakelser. Hon vill dekorera dem, men vill samtidigt att det inte ska bli för sött.
Vad tror du om att ha lingon till? Borde man kandera dem?
Tacksam för svar!
varför blir min fyllning helt rinnande ? 🙁
Den ska rinna, den stelnar efter att den har gräddats.
Låt den svalna innan du skär upp kakan
[…] har jag bakat vaniljrutor som jag tar med till jobbet i morgon och gör alla […]
Jättegod! Men min smördeg blev väldigt lös, fick lägga till mer mjöl. Ändå inte krispig på toppen..
Det var en god kaka, men lite väl söt till och med för mig 🙂 Det hade varit gudomligt att smaksätta krämen med citron för att bryta av mot det söta. Eller servera kakan med t ex grädde med lemon curd.
Kan man byta ut créme fraoche? Avskyr all smak av det jag kallar subkultur… ?☺️ Dvs fil, créme fraiche, naturell yoghurt, gräddfil etc. Men det är SMAKEN jag inte klarar-sur mjölk… Smakar det surt?
Jättegod och lätt att göra ?
HJÄLP!
Har den i ugnen och efter 30 min så är den fortfarande lite ”dallrig”….ska den vara i ugnen lite längre eller blir den fast när den kallnat? ?
låt den vara några minuter till, sen stannar den även till sig lite utanför ugnen.
Tusen tack för snabbt svar! ???
Farligt god kaka. Fick MVG av familjen.
Alldeles för söt för min smak, både fyllningen men framförallt degen! Men eftersom jag gillar idén med att göra den enkelt i långpanna så tackar jag för tipset och ska testa att göra med vanlig traditionell vaniljhjärtedeg som innehåller ca hälften så mycket socker! Men det är bra att det finns alternativ för alla smaklökar.
Den var jätte god, tror du man kan använda 10% kvarg i stället för kesella
Jag använde kvarg istället för kesella eftersom jag bakar allt laktosfritt och hade ingen laktosfri kesella. Det fungerade finfint!
Tack för receptet på en fantastiskt god kaka! Bjöd den på jobb och alla ville ha receptet… gott betyg!
Låter spännande! Är dock undrande inför så mycket vaniljsocker i kakdegen. Ska det verkligen vara matskedar?
Jo det ska det 🙂 Det är en vaniljkaka.
Lycka till
Hej! Finns det något alternativ till kesellan? Bor ju på landet och det närmsta kesella jag kommer är gräddfil?.. När matbutiken är långt bort.. Går det tror du?
Kakan ser ju supersmarrig ut! Tack för en underbar sida!!
Man kan låta gräddfil dra genom kaffefilter några timmar. Då blir den kvarg/kesella. Vätskan (vassle) blir perfekt som vätska till brödbak.
Min kollega Anna-Karin bjöd på denna goa kaka! Jag lovar att så tyst runt personalfikat har vi nog aldrig haft det! Underbar!
Galet goda ?
Jag gjorde denna långpannekakan för ca 1 vecka sen. Verkade väldigt enkel och smidig att göra men när jag skulle lägga på smulorna så sjönk dom ner i smeten och typ försvann. Vad kan ha gått fel?
Perfekt!!
Tänker att jag kan ta ut hjärtan av pepparkaksformar. Och florsocker över.
Går det och göra mördegen utan matberedare. Har nämligen igen.
Absolut 🙂
Hej, vad kan jag använda istället för kesella/kvarg ? Bor inte i Sverige , men vill gärna prova på detta receptet . Vaniljhjärtan är en av mina favorit kakor. Tacksam för svar.
Himmelskt goda?
godaste jag åt
Hej ! vilken sort av kesella ? Cream f ? hur många fet procent ?
[…] baka, kika lite på handarbete och tjöta. Testade ett nytt recept från Jennys matblogg med Vaniljhjärtan i långpanna som blev riktigt smaskigt. Ligger ett gäng i frysen nu. Kan verkligen tipsa om att ni testar […]
Ska den gräddas mitt i ugnen?
Ja 🙂
Tänkte göra denna till påsk, kan man göra mördegen dan innan jag ska grädda den?
[…] lika gott som den såg ut. Hon kallar dom vaniljhjärtan i långpanna, och du hittar receptet HÄR! Och jag kan lova att den smakade himmelskt, om man gillar sött […]
Om jag vill göra den glutenfri vad använder jag i stället?
Funkar det med kesella vanilj eller blir det ”för mycket ” vanilj tror du?
Funkar säkert bra 🙂
[…] gjorde jag en chokladtårta med hallon och grädde. Minstingarna tänkte jag skulle tycka om vaniljhjärtan som gjordes i en långpanna, från jennys matblogg. Smidigt när man är många. Nu blev ju mina […]
Hej, jag undrar vad du har smörjt plåten med innan mördegen trycks ut i den. Enbart smör? Eller ska man även ha ströbröd över?
Jag smorde bara med smör.
Varför blev min svart undertill med bara smör i formen? Tänktecsen att jag borde ha bröst den med mjöl men såg nu att du bara här smör. Blev jättebesviken på en annars så god kaka.
Håller dom sig färska till på torsdag och jag bakar dom idag tisdag? 🙂
Utan att frysa dom tänkte jag.
Jag har bakat dom idag (Torsdag) och ska ha dom på lördag, hur förvarar jag dom bäst för att dom ska hålla sig fräscha? I kyl? I rumstemperatur i förfluten burk?
Jag frös in de som inte gick åt. Annars skulle jag rekommendera kylen.
Jag har gjort denna kaka vid några tillfällen, fantastiskt uppskattad av alla! Jag har även testat att lägga på frysta hallon eller frysta blåbär innan man smular degen på toppen… Blir jättebra vilket som! 🙂
[…] Apropå Jenny, jag bakade en kaka till Tonys kalas som jag hämtat inspirationen ifrån hennes Vaniljhjärtan. Jag gjorde om receptet lite efter eget tycke och […]
Det är nog den godaste långpannekaka som jag gjort å den kommer att göras ofta, tack för ett makalöst recept?
Bakade denna för några veckor sedan, riktigt god! Maffig så den räcker ju till många. Tack för receptet! Vore kul om du gjorde en typ ”topp-tio” på dina favorit recept, sötsaker tänker jag på då 🙂
Gjorde denna igår. Enkel och jättegod! Det är blir en favorit på kommande kalas. Man får mycket fika av det här!!!
Tack för fin blogg!
Och ang raderna häromdagen om att börja på gym – jag har testat flera i stan men har fastnat för Actic. Testa du med! =)
Denna ska jag testa att baka idag. Ska servera den på fredag. Vad förvarar jag den bäst? I kylen eller frysen?